Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AU:Inga ICC-domar mot regenter

Annons

Regerande statsöverhuvuden ska inte ställas inför rätta i den internationella brottmålsdomstolen har afrikanska ministrar enats om. I dag behandlas frågan av Afrikanska unionen som väntas godkänna förslaget.

Ministermötet beslutade också att uppmana ICC att skjuta upp rättegångarna mot Kenyas president Uhuru Kenyatta och hans vicepresident som anklagas för att stå bakom våldsvågen i Kenya efter valet 2007.

Den orättvisa behandling som vi har utsatts för är helt oacceptabel, slog den etiopiske premiärministern Hailemariam Desalegn fast om brottmålsdomstolen ICC i sitt öppningsanförande inför AU i dag.

Då hade han just konstaterat att 34 av AU:s 54 stater från starten hade erkänt ICC i förhoppning om att domstolen skulle arbeta för rättvisan på ett förutsättningslöst och hederligt sätt.

Men enligt Hailemariam har ICC exempelvis helt ignorerat det arbete som pågår i Kenya och Sudan - de två länder vars ledare har ICC-åtal hängande över sig - för att internt lösa sina problem.

Som ICC:s regelverk ser ut får domstolen utreda misstankar om krigsbrott, brott mot mänskligheten samt folkmord. De misstänkta brotten måste ha ägt rum efter juli 2002, då domstolens jurisdiktion trädde i kraft.

Och brotten måste ha begåtts av en person, eller på ett territorium, som tillhör en stat som erkänner domstolen. Alternativt kan FN:s säkerhetsråd ha bett domstolen att utreda en viss situation.

Afrikanska unionen har enats om att Kenyas president Uhuru Kenyatta inte ska infinna sig till rättegång i ICC, om inte FN:s säkerhetsråd går med på att skjuta upp den, säger Etiopiens utrikesminister Tedros Adhanom.

Om det inte tillmötesgås beslutade toppmötet att president Kenyatta inte bör infinna sig förrän den begäran vi har framfört slutligen är besvarad, säger Tedros.

Mer läsning

Annons