Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attentions nya skolkampanj: Eleven är inte problemet

Riksförbundet Attention mobiliserar.
– I två veckor framåt gör vi en aktion. Det handlar om en skolkampanj för att skapa bättre förutsättningar för barn med NPF, säger Einar Härdin.

Einar Härdin har länge varit ordförande lokalt i Örnsköldsvik för Riksförbundet Attention. Numer är han även ordförande för länsföreningen och ledamot i förbundsstyrelsen. I den rollen slår han nu på stora trumman för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och förbundets kommande aktion – "Eleven är inte problemet".

– Det är en riksomfattande kampanj. Vi vill nå ut i hela landet med vårt budskap, säger Einar Härdin, som helst av allt vill att landets politiker ska ta till sig och skapa goda förutsättningar för rektorer, lärare och elever.

– Tyvärr har inte alla politiker kunskap – de förstår inte. Samtidigt sliter lärarna ut sig på grund av minskade resurser, säger han.

På frågan vad han hoppas uppnå med kampanjen svarar han snabbt att "han vill att det ska uppmärksammas".

– Fortfarande är det för lite kunskap om det här i inom skolans värld. Men det finns ju fortbildning.

Läs även: Kritik mot vuxenpsyk

– Samtidigt finns det också en gräns för hur mycket skolan tål. Man kan inte lägga på lärarna hur mycket som helst. De här barnen behöver stöttning. Man kan inte tro att alla barn är självgående, säger Einar Härdin.

I sin kampanj skriver föreningen bland annat att "nuvarande skolsystem inte är tillräckligt anpassat för alla elevers förutsättningar och behov – och att avsaknaden av rätt typ av stöd gör att eleven med NPF mår psykiskt dåligt – och inte vill gå till skolan eller ännu värre en dag slutar gå dit".

– En förändring måste till – och det nu, säger Einar Härdin.

Till sist säger Einar Härdin att han och föreningen har hållit på i många år för att försöka påverka till det bättre i skolorna.

– Det känns som att man hela tiden tvingas hålla på att klaga för självklarheter. Inget barn ska behöva känna sig som ett problem – och hur ska det gå för barnet som väljer att stanna hemma?

Läs mer: Känner sig kränkt av vuxenpsykiatrin