Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attention värnar barns rätt tills stöd

Kunskapen om hur man ska agera med elever som har särskilda behov är många gånger bristfällig i skolan.
Det anser Einar Härdin som är ordförande för intresseföreningen Attention, för barn och vuxna med behov av extra stöd i Västernorrland

Helt klart är däremot att alla elever har rätt till stöd och att en kommun inte kan hänvisa till budgetramar eller brist på resurser för den som behöver extra hjälp.

– I den nya skollagen från 2011 står det att eleverna "ska" och inte "bör" få stöd. Det finns ingen möjlighet för en kommun att skylla på bristande ekonomiska resurser för att ta bort assistenter, säger Einar Härdin.

Han råder också föräldrarna att ställa krav på rektor om man har barn med särskilda behov.

– Det första som ska göras är ett särskilt åtgärdsprogram för eleven.

Dessutom är skolan skyldig att koppla in elevhälsan.

En villfarelse som många kommuner har, enligt Attention, är dessutom att eleverna måste ha en diagnos för att de ska kunna ha chans att få extra stöd av resurspersonal.

– Det är faktiskt också så att skolan är skyldig att sätta in extra resurser även om föräldrarna tycker det är onödigt. Ärftligheten för sådana behov är hög och en del föräldrar har samma problem utan att ha fått någon diagnos.

Hans råd är också att man ska vända sig till Specialpedagogiska myndigheten SPSN, som har sitt närmaste kontor i Härnösand, om man behöver hjälp.

– Där kan skolorna få hjälp av specialpedagoger.

Som Tidningen Ångermanland berättat tidigare har både föräldrar, lärare, resurspersonal, fackliga förtroendemän och berörda rektorer protesterat mot en budgetram man menar i praktiken är en nedskärning som omöjliggör att stödbet upprätthålls.