Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attention mobiliserar med ny kampanj riktad mot arbetsmarknaden: "Mer problem än tidigare med ADHD"

Riksförbundet Attention är på offensiven för att nå ut med information om hur det är att ha ADHD och samtidigt kunna jobba.
– 5 procent av befolkningen i Sverige har ADHD och många finns förstås på arbetsplatser, säger Einar Härdin.

Läs mer: Attentions nya skolkampanj: Eleven är inte problemet

Einar Härdin är ordförande för föreningen Attention, både lokalt och länsmässigt. Dessutom är han med i styrelsen för riksförbundet.

– Det är mer problem i dag än tidigare med ADHD och många har svårt att komma ut på arbetsmarknaden, säger Einar Härdin.

Läs mer: Örnsköldsvik 9 oktober 2013 Känner sig kränkt av vuxenpsykiatrin

Samtidigt vill nu riksförbundet nå ut lokalt och visa att det finns många med ADHD, som fungerar hur bra som helst på arbetsplatser runt om i landet – antingen de jobbar som vd, är grävmaskinist eller egentligen vad som helst.

Kampanjen vill nu bland annat visa på styrkorna som en person med ADHD för med sig på en arbetsplats, men även vilken typ av stöd som kan behövas för att det ska gå så bra som möjligt.

– Det är viktigare än någonsin i dag, säger Einar Härdin och påpekar att det också handlar om att ställa rätt diagnoser och att ge stöd i tidig ålder.

– Det är i skolan bekymren brukar börja och mycket beror på lärarna. Tyvärr har många dålig kunskap om ADHD inom skolan.

I sin kampanj riktar Attention bland annat fokus på dagens arbetsplatser och vikten av att ha ett bra arbetsklimat och att just detta kan bidra till att folk vågar berätta om sin diagnos och även be om stöd när saker och ting inte fungerar som det ska.

– Det är viktigt med ett bra arbetsklimat och att man kan prata om olikheter och behov, säger Einar Härdin.

Attention ställer också frågor av typen: Accepterar vi alla på arbetsplatsen och hur ser vi på olikheter? Hur kan vi bli bättre på att ta tillvara på kompetensen hos våra anställda med ADHD och få dem att stanna kvar? Och hur väl känner du till dina medarbetare och deras styrkor?

Attention vill även att arbetsledare ska synliggöra människor med ADHD som en tillgång för hela företaget.

– Med rätt stöd och när man får jobba utefter sina förutsättningar har personer med ADHD enorma styrkor och egenskaper som ingen annan har, säger Einar Härdin.

I fjol hade Riksförbundet Attention en liknande kampanj. Då var mer fokus på skolan och att skapa bättre förutsättningar för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Läs mer: Allt fler barn i Ångermanland får diagnosen adhd

Fakta ADHD

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är en funktionsnedsättning som innebär svårigheter att koncentrera sig och/eller reglera sin aktivitetsnivå och hämma sina impulser. ADD är ADHD utan hyperaktivitet med tyngdpunkt på uppmärksamhet.

Det är bra att känna till att det inte går att bota ADHD, men med rätt stöd och hjälpmedel kan man minska symtomen. En del blir även hjälpta av medicinering.

Källa: Attention.se