Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attention för kunskap - mot fördomar

Många människor i samhället lider av neuropsykiatriska funktionshinder, NPF. Föreningen Attention uppmärksammar den här gruppen.

- Alla har begåvningar och svårigheter på olika områden. Men alla är duktigt på något och det måste vi lyfta fram, säger Christina Grewell, medlem i Attention.

Har du fått damp eller?

Har du hört någon säga så någon gång? De här orden kan vara oerhört sårande eftersom det finns en negativ värdering i dem. Framför allt för den drabbade, och många är drabbade av någon form av NPF.

- Sluta hysch hyscha, säger Einar Härdin.

- Våga prata, säger Agneta Häggström.

- Döm inte, säger Anne-Marie Rönngren.

- Acceptera och respektera varandra, säger Christina Grewell.

De är alla med i Attention av olika anledningar men de kämpar för samma sak. Att uppmärksamma en grupp som ofta kommer i skymundan.

Attention startades 1999, en rikstäckande organisation för personer och familjer med NPF samt yrkesverksamma inom området. 2004 startades lokalföreningen i Örnsköldsvik. Då hade den 40 medlemmar. Nu 240.

- Intresset är stort, och det tyder på att behovet är stort, säger Christina Grewell. Jag minns första träffen vi hade, den spontana reaktionen var, äntligen.

- När vår son fick diagnosen asperger syndrom för fyra år sedan hade vi svårt att komma i kontakt med andra drabbade. Bland annat på grund av tystnadsplikten. Nu finns någon att vända sig till och utbyta tankar, säger Einar Härdin.

- En viktig aspekt är att vi nu är en påverkansfaktor att räkna med. Enskilda föräldrars synpunkter väger lätt, men som representant för en förening blir det mer tyngd. Därför är det värdefullt att vi har medlemmar som stöder vårt föreningsarbete även om de inte själva är aktiva medlemmar eller har ett personligt behov av föreningen, säger Christina Grewell.

I begreppet neuropsykiatriska funktionshinder ingår en mängd diagnoser, tourette syndrom, adhd, damp, asperger syndrom, tvångssyndrom samt tal och språkstörning. Det är mycket vanligt att en person med NPF har flera diagnoser samtidigt.

- Förr i tiden sa man att barnen var så här på grund av dålig uppfostran. Problemet låg hos föräldrarna, säger Anne-Marie Rönngren.

Nu vet man bättre. Men kunskapsnivån bland omgivningen måste definitvt höjas, framförallt i skolan. Tillsammans med kommunen, BUP och habilitering arbetar föreningen för att öka kunskapsnivån.

- Symtomen ser man redan i förskolan, säger Einar Härdin. Jag som jobbar på gymnasiet ser kaos.

- Men skolan har börjat vakna upp, säger Agneta Häggström.

- De har förstått värdet av att ta hand om barnen och är öppna för det, säger Christina Grewell. Det finns fortfarande mycket som kan utvecklas, både vad gäller kunskap, bemötande och hjälpmedel/anpassningar,


SOFIA GÖTH
0660-29 55 47