Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attentat mot shia-pilgrimer i Irak

Annons

Flera miljoner shiamuslimer flockades till den heliga staden Karbala i centrala Irak på söndagen för att delta i ritualerna under ashura, högtiden som är tillägnad imamen Husayns martyrdöd i staden år 680.

Massor av pilgrimer tågade mot imamens grav. Vissa var nedblodade efter att, enligt shiitisk sed, ha skurit sig i skalpen och piskat sig för att visa ånger över att Husayn föll offer för den sunnimuslimske kalifen Yazids arméer.

Över 100 000 av pilgrimerna kom från utlandet, de flesta från länderna kring Persiska viken men också från Pakistan, Kanada och Tanzania.

Tidigare år har ashura utsatts för bombattentat. Detta år var inget undantag, även om omfattningen på våldet var mindre. Fyra personer dödades i ett bombdåd riktat mot pilgrimer i närheten av Kirkuk i norra Irak. Den senaste veckan har totalt ett 30-tal människor dödats i liknande attacker.