Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attentat mot firande shiamuslimer

En självmordsbombare dödade omkring 30 shiamuslimer i en religiös procession i Karachi i Pakistan på måndagen, trots ett stort säkerhetsuppbåd.

Attacken var den tredje i Karachi på lika många dagar, och den tredje mot shiamuslimer i Pakistan sedan i söndags. Den inträffade på den viktigaste dagen i shiaislams religiösa kalender. De senaste dagarna har shiamuslimer runt om i världen firat ashura, då minnet av mordet på Hussein, profeten Muhammeds dotterson, högtidlighålls.

Bomben utlöste upplopp i Karachi, landets ekonomiskt viktigaste stad. Upprörda sörjande gick till angrepp mot ambulanser, tände eld på butiker och bilar och avlossade skott i luften.

Attentatsmannen kunde genomföra attacken trots att tiotusentals poliser och halvmilitära säkerhetstjänstemän hade kallats ut på gatorna för att undvika just ett sådant scenario.

Därmed blev attacken också ytterligare ett bevis på hur instabil situationen är i kärnvapennationen Pakistan, sedan regeringen i oktober inledde sin offensiv mot talibangrupper och andra militanta islamister i de laglösa områden som gränsar till Afghanistan.

Sedan i juli 2007 har 2 760 människor dödats i islamistiska terrorattacker, enligt AFP.

Känslorna var mycket upprörda bland de omkring 50 000 som gick i processionen, där traditionen bjuder att deltagarna bär svart och piskar sina bara överkroppar med kedjor och skär sig själva med kniv. Förutom bilar och butiker gav de sig på polis och annan säkerhetspersonal.

Åtminstone 30 personer dödades i attacken, och drygt 60 skadades, uppgav hälsominister Saghir Ahmed.