Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attack mot FN-bas i Sydsudan

Annons

FN fruktar att dödsoffer krävdes när en FN-bas i östra Sydsudan angreps av beväpnade män. Sydsudans grannländer samlar sig till ett regionalt fredsinitiativ för att få stopp på de eskalerande striderna.

FN-basen i Akobo i provinsen Jonglei attackerades på torsdagen av unga nuer, en av de etniska grupperna i Sydsudan. De bröt sig in i lägret där fler än 30 personer ur folkgruppen dinka hade sökt skydd.

En strid ägde rum. Vi fruktar att det kan ha blivit en del dödsoffer men vi kan inte bekräfta vem eller hur många, sade FN-talesmannen Farhan Haq till nyhetsbyrån AFP.

En indisk diplomat uppger dock för AFP att tre indier har dödats vid attacken mot FN-basen i Sydsudan.

FN säger att man tappat kontakten med basen i Akobo i Sydsudan som blev angripen, rapporterar AFP. Man saknar tre fredsbevarande soldater och en civilanställd.

En förstärkning med 60 fredsbevarande soldater väntas komma till den avlägset liggande FN-basen först på fredagen, enligt Farhan Haq.

Tidigare på torsdagen kom uppgifter från sudanesisk militär om att soldater som strider för den tidigare vicepresidenten Riek Machar hade tagit över den strategiskt viktiga staden Bor, 20 mil norr om huvudstaden Juba.

Över 450 människor har dödats i Sydsudan den senaste veckan sedan strider brutit ut mellan rivaliserande arméfraktioner. På torsdagen reste utrikesministrar från regionen till Juba i ett försök att få slut på våldet.

Det är en regional säkerhetsfråga, sade Kenyas utrikesminister Amina Muhammad.

Risken är stor att inbördeskrig bryter ut, varnar International Crisis Group (ICG).

"Våldet har spritt sig utanför huvudstaden till områden med starka etniska spänningar och regeringen har förlorat kontrollen över provinsen Jonglei", skriver tankesmedjan.

ICG manar Norge, Storbritannien och USA, som ledde fredsförhandlingarna 2005, att försöka få parterna i konflikten till förhandlingsbordet.

Över 150 amerikaner och utländska diplomater har flugits ut ur Sydsudan. Också brittiska myndigheter har börjat evakuera medborgare.

Mer läsning

Annons