Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attack mot exiliranier i Irak

Annons

Ett läger för iranska regimmotståndare i Irak utsattes för ett raketangrepp på torsdagen. Minst tre människor dödades, enligt en iransk oppositionsgrupp.

Exilrörelsen Iranska nationella motståndsrådet sade även att ett 50-tal människor skadats när missiler träffade Camp Liberty.

I lägret på den före detta USA-basen finns runt 3 000 exiliranier, de flesta medlemmar av Folkets Mujahedin (MEK). Rörelsen som fört väpnad kamp mot regimen i Iran från Irak avväpnades efter USA:s invasion 2003. Många har dödats i angrepp mot MEK:s läger sedan USA drog sig tillbaka från Irak 2011.

MEK har anklagat Iraks shialedda regering för att ligga bakom attackerna i syfte att vinna stöd från Iran. Irakiska myndigheterna har förnekat inblandning i attackerna.

En nybildad shiamuslimsk milisgrupp, al-Mukhtar-armén, tog på sig attacken. Milisen säger sig ha stöd från Iran.

Vi har bett (regeringen) att utvisa dem från landet många gånger, men de är fortfarande kvar, sade milisens ledare Wathiq al-Batat till Reuters.

USA:s utrikesdepartement fördömde torsdagens attack och manade regeringen i Irak att vidta åtgärder för att skydda lägerinvånarna. FN arbetar för att försöka hjälpa dem vidare till en framtid utanför landet.

Mer läsning

Annons