Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta Gripenplan i Natostyrka

Annons

Sverige vill bidra med en enhet Jas 39 Gripenplan, det vill säga åtta plan och cirka 120 personer, samt ett minröjningsfartyg till Natos snabbinsatsstyrka, NRF, under 2014. Det har regeringen beslutat.

Under 2015 vill Sverige bidra med en enhet Jas 39 Gripen och ett amfibiekompani.

Nato välkomnade tidigare i höst ett svenskt deltagande i NRF, vilket innebär att Sverige får öva med snabbinsatsstyrkan. De svenska styrkebidragen är kompletterande och kan användas för att förstärka en eventuell skarp Natoinsats. Det är dock Sverige självt som avgör vilka insatser svenska enheter ska delta i.

NRF är en årligen roterande multinationell snabbinsatsstyrka bestående av mark-, sjö-, luft- och specialstyrkor. NRF består av en snabbinsatsstyrka (IRF) på cirka 13 000 soldater och sjömän och ett kompletterande reservstyrkeregister (RFP) om cirka 15 000 soldater. Det är till reservstyrkan som Sverige nu anmäler sitt bidrag, åtta Gripenplan och ett minröjningsfartyg.

Det innebär att vi ställer dem till NRF:s reservstyrkeregisters förfogande under den här perioden. De kommer att finnas i Sverige, men de kommer att finnas i beredskap, säger försvarsminister Karin Enström (M). Det är enheter som är validerade av Nato att de är tillräckligt väl utbildade för att kunna vara aktuella.

Delar av NRF har tidigare bland annat använts för att upprätthålla säkerheten vid sommar-OS i Grekland 2004 och vid presidentvalet i Afghanistan samma år.

Finland gick redan 2008 med i NRF:s reservstyrka, medan Sverige avstod, då det saknades brett stöd i riksdagen.

Mer läsning

Annons