Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta år för "gryningspyromanen"

Han har kallats en av landets farligaste män och har gäckat polisen under flera års tid.

Nu har den så kallade gryningspyromanen dömts till åtta års fängelse av Ystad tingsrätt, för bland annat grov mordbrand.

"Vid en sammanfattande bedömning finner tingsrätten att det genom den bevisning som åklagaren lagt fram är ställt utom allt rimligt tvivel att det är den 47-årige mannen som anlagt branden", skriver Ystad tingsrätten i ett pressmeddelande.

Eftersom branden anlades nattetid, "då de boende kan förväntas sova" har den så kallade "gryningspyromanen" på ett hänsynslöst sätt utsatt de 17 hyresgästerna för livsfara. Därför ska brottet rubriceras som grov mordbrand, anser tingsrätten.

Försvarsadvokat Matts Johnsson utgår från att hans klient kommer att överklaga domen.

Med den inställningen som han har, att han är oskyldig, vore det märkligt om han inte skulle överklaga, sade Johnsson tidigare till Ystads Allehanda.

Den så kallade gryningspyromanen har under flera års tid varit intressant för polisen i ett hundratal brandutredningar. Han har kallats en av landets farligaste män och har gäckat polisen under flera års tid.

År 2003 dömdes han i tingsrätten för att ha bränt ned Nils Holgersson-gården i Västra Vemmenhög. Trots att hans skoavtryck fanns på platsen friades mannen i hovrätten. Den enda fällande domen som finns mot honom angående bränder är en dom från Dalarna 2006 då han dömdes till tre års fängelse för försök till grov mordbrand i en knivfabrik.

Mannen har genomgått två stora rättspsykiatriska undersökningar. Båda gångerna har han bedömts som frisk.

Vare sig polis eller åklagare anser att 47-åringen är en pyroman i ordets rättsmedicinska betydelse utan att han startat bränder för att ge uttryck åt sitt hat mot samhället, i synnerhet poliser som han anser sig vara trakasserad av.