Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att ställa upp för andra var ett signum för Kjell Palmqvist – utmärkte sig för sin vänlighet

Kjell Palmqvist, Umeå, avled i sitt hem omgiven av sina närmaste, hustrun Gunnel och döttrarna Agneta och Lena, söndagen den 10 maj 2020. Han lämnar också efter sig två barnbarn och ett barnbarnsbarn. Han blev 94 år.

Han föddes i byn Nordanås utanför Örnsköldsvik, som Kjell Jonsson, och växte upp under knappa förhållanden med sin mamma Hilma, som var ensamstående.

Hilma träffade Frans Palmqvist som efter giftermålet adopterade Kjell. Lillebror Ove föddes 1933 och drabbades tidigt av Engelska sjukan. Frans dog i TBC redan 1935 och pappa kom att tillbringa sin barndom med mamma, mormor, mostrar och morbröder.

Kjell visade sig ”ha läshuvud” och gick samskolan med gott resultat. Men att läsa vidare var omöjligt för den som inte ens hade pengar till skolavgift, utan ropades upp varje termin som någon som fick avgiften betald av samhället.

I stället började han arbeta på Hägglund och söner i Örnsköldsvik, en arbetsplats han blev trogen till sin pension 1988. På Hägglunds hade han olika arbetsuppgifter som kontorist, förrådschef och inte minst försäkringsrådgivare.

I den rollen fick han hjälpa många anställda till goda villkor vid arbetsrelaterade arbetsskador eller sjukskrivningar. Många gånger har han berättat om den gång ett ärende gick ända upp i försäkringsöverdomstolen och pappa fick rätt mot en tjänsteman på försäkringskassan.

Kjell träffade vår mamma, Gunnel Gelfgren, 1948 genom gemensamma vänner. Kanske också hans moster Edit hade ett finger med i spelet. ”Där ska du passa på” sa hon och pekade på mamma. De blev ett par och fick 72 lyckliga år tillsammans varav 67 som gifta.

Stugan på Gundsjönäset i mamma Gunnels hemby kunde byggas efter en tipsvinst som Kjell fick tillsammans med några arbetskamrater. Den blev ett sommarparadis där familjen tillbringade somrarna och dit släkt och vänner ofta blev bjudna.

Pappa och mamma har varit engagerade i EFS där båda haft många uppgifter. Pappa som ansvarig för byggnationer, pojkgruppsledare, bas i sångkören, kassör och ordförande i EFS Gullänget och på senare år i värdgrupp i Carlskyrkan, Umeå, med ansvar att hälsa välkommen och dela ut psalmböcker.

Att ställa upp för andra var alltid ett signum för Kjell. Praktiska saker som att skjutsa barn och gamla till kyrkan, att skjutsa oss i familjen till eller från någon aktivitet eller att deklarera för äldre släktingar var aldrig något besvär. De sista åren innan han och mamma flyttade till Umeå kom snöslungan till stor nytta när grannar behövde skottning, något han gärna hjälpte till med.

In i det sista gjorde Kjell intryck på människor han mötte och det gällde även den vård- och omsorgspersonal som han blev beroende av under sitt sista halvår. Han utmärkte sig för sin vänlighet, tacksamhet och sina underfundiga skämt som alltid lockade till skratt.

Ett långt och innehållsrikt jordeliv är slut. Vi är tacksamma för att vi fick ha honom med oss så länge och för vad han visat oss genom sitt sätt att bry sig om sin nästa. Vi ser fram emot att mötas i det parallella universum vi kallar himlen. Han fattas oss.

Döttrarna Agneta och Lena