Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att rädda liv är en hjärtesak

Att rädda människoliv har nu mer än någonsin blivit en hjärtesak för Räddningstjänsten Högakusten Ådalen. En brandbil på varje station i Härnösand, Kramfors och Sollefteå har nämligen utrustats med en defibrillator.

- När vi kommer till ett ställe där en person har drabbats av hjärtstopp så kopplar vi igång defibrillatorn, trycker på en knapp och apparaten säger vad vi ska göra i olika steg. När ambulansen kommer så är det mesta förberett och vi har kanske fått igång hjärtat och räddat ett liv, säger brandinspektör, Hampe Wiklund.

Det här arbetssättet kallas för IVPA, vilket utläses "I väntan på ambulans" och ska ses som ett komplement. Defibrillatorer finns redan på deltidsbrandkårerna i Ramsele, Junsele, Nordingrå samt i Viksjö hos Brandvärnet.

Den verksamheten drivs i samarbete med landstinget. När nu räddningstjänsterna i tätorterna utrustas på samma sätt så så har landstinget inte nappat.

- Jag vet inte vad det beror på. Vi har ju köpt in de här apparaterna själva, och de kostar 20 000 kronor plus moms, redovisar Hampe Wiklund.


Läs mer i torsdagens TÅ.EGON SUNDLÖF
070-662 27 53