Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Att laga mat är min terapi"

Ett vackert upplägg är viktigt. Likaså att allt är tillagat med kärlek och fina råvaror. Men recept använder hon nästan aldrig – och improviserar gör hon jämt.

Möt tv-kocken Linda Tjällberg, på plats hemma i Sollefteå, som lagar mat för både koja och slott.

Annons

Även om maten inte skulle serveras i slottet så skulle det vara kunglig meny när kronprinsessan Victoria kom på besök till Sollefteå.

– Inget jag gjort kommer ens i närheten av det, säger Linda Tjällberg.

– Hon fick göra en lista över vad hon åt och inte åt. Sedan skapade jag en helt egen meny och gjorde allt själv – laxtartar, ugnsbakad lågtempererad majskyckling i olja, glaserade rotfrukter, fond på kycklingskroven, tomater... Det blev väldigt lyckat!

Men det är inte bara kronprinsessor som ska äta. Familjen, med man och sex matglada döttrar, tackar inte heller nej till Lindas mat. Inte ens om det blir pannkaka av alltihop.

– Pannkaka, ja, det är ju en av barnens favoriter, skrattar Linda.

– Ibland får jag frågan om vi aldrig äter "vanlig" mat – men såklart gör vi det! Jag gör massor av pannkaka, makaroner och korv – men nog händer det att en och annan kastar undrande blickar på affären när jag kommer med falukorv och färdiglagade köttbullar i korgen...

Oftast blir det dock husmanskost med twist.

– Man kan göra gamla klassiker på nya sätt, som till exempel mina italienska köttbullar. Eller kålpudding på lammfärs, jättegott!

Linda Tjällberg blev rikskändis över en natt när hon deltog i tv-programmet "Sveriges mästerkock". En omtumlande tid där tidspressen till sist blev en avgörande faktor.

– Stressen var enorm, säger hon.

– Allt var iscensatt och tempot var oerhört högt; jag var så nervös att jag skakade. Jag trodde nästan att jag hamnat i en fantasivärld – jag, en vanlig norrländsk småbarnsmamma!

Tempot under tävlingen rimmar illa med Linda Tjällbergs vardagliga matfilosofi.

– Matlagning är min terapi, min avkoppling och min meditation, säger hon.

– Att skapa en maträtt är så avstressande, att fundera ut ingredienserna och tillvägagångssättet. För mig är matlagning ett sätt att orka med vardagen; är jag arg eller stressad kan jag ställa mig och laga mat så jag blir lugn och harmonisk igen. Det är som balsam för själen!

Linda Tjällberg använder sig i stort sett aldrig av recept. I det egna företaget Mammas Kök har improvisationen utvecklats till en skön konst.

– Däremot tittar jag i jättemycket kokböcker och matlagningstidningar och låter mig inspireras. Sedan improviserar jag utifrån det jag sett och läst. Enda gånger jag använder recept är väl när jag bakar.

Improvisationerna har lett till en rad egna kompositioner. Men de behöver varken vara komplicerade eller svårlagade.

– Om jag ska tipsa om en bra lördagsmåltid vill man ju att den ska vara vara litet speciell, det ska kännas att det är lördag och den ska gå att bjuda på om man har gäster, säger hon.

– Men själva tillagningen behöver inte vara så avancerad – det räcker om det ser avancerat ut. Alla ska kunna laga maten, och råvarorna ska finnas i den vanliga butiken.

Intresset för mat har hängt med sedan barnsben, då hon stod bredvid spisen tillsammans med mormor och rullade kåldolmar.

– Jag började som många andra med fläskfilé och ugnsbakade grönsaker. Men sedan började jag höja ribban och utmana mig själv – för det är ju så roligt!

I dag tipsar Linda Tjällberg om en festlig men ändå ganska enkel rätt – whiskeymarinerad entrecôte med fondantpotatis, balsamicosky och litet annat smått och gott.

– Perfekt för en helgmiddag, säger hon.

Annons