Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att krossa normer är att rädda liv

Det var mitt i vintern. Jag var med några vänner när samtalet kom. En vän hade försökt ta sitt liv och vårdades nu på intensiven. Vi släppte allt och åkte iväg till sjukhuset.

Till en början var det kamp mellan liv och död. När min vän till sist vaknade ur medvetslösheten väntade alla frågorna. Varför? Jag satt vid min väns sängkant på psykavdelningen och vi pratade i timmar om uppväxten och framtiden. Det kändes som att min vän berättade allt. Nästan allt.

Till sist kom det fram, min vän var född i fel kön. Hon var en kvinna född i en mans kropp. Istället för att berätta detta för omvärlden hade hon istället valt att försöka ta sitt liv.

Självmorden ökar i Sverige. Förra året tog 1600 personer självmord. Störst är ökningen bland ungdomar, inte sedan 1989 har så många unga valt att avsluta sitt liv. Tyvärr är det, enligt socialstyrelsen, ännu värre ut bland HBTQ-personer. Allra värst är det bland unga transpersoner i åldern 16-29. Där har hela 65 procent övervägt och 27 procent försökt att ta sitt liv.

För att minska självmorden efterfrågar experter resurser till ett systematiskt arbete. Det vetenskapligt beprövade metoder för att förebygga självmord som ger resultat. Men från kommuner och landsting, som ansvarar för frågan, prioriteras inte detta.

För att minska självmord bland HBTQ-personer är det inte bara mer resurser för att stötta dem med självmordstankar som krävs. Det är normerna i samhället som måste ändras. Idag utgår normen från heterosexuella CIS-personer (personer vars juridiska och biologiska kön stämmer överens med könsidentitet och konstuttryck). Alla som faller utanför normen blir utsatta för utfrysning, diskriminering och trakasserier.

Att krossa normerna som stänger inne och håller ute är en frihetskamp för att alla ska kunna bli bemötta med respekt för dem de är. Det handlar om inget mindre än alla människors lika rätt. Och genom att förändra normer och attityder på skolgårdar, fikarum och omklädningsrum kan också liv räddas.

Det behövs mötesplatser där HBTQ-personer kan få hjälp och stöd av varandra. Därför är de prideparader som arrangeras runt om i hela landet, från Tornedalen till Malmö, kanske ännu viktigare än Prideveckan i Stockholm. Men det behövs också mötesplatser efter det att Prideparaderna avslutas.

Min vän genomgår nu en könskorrigering. Vägen dit måste bli mycket enklare för alla transpersoner.