Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att gå i pension kan snart vara frivilligt

Idag kan arbetsgivare säga upp anställda som fyllt 67 år oavsett om de vill jobba kvar eller inte. Men snart kan det bli frivilligt att gå i pension, enligt ett nytt förslag från moderaterna.

- Svammel, säger direktör Sven Johansson, snart 93.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann flaggade häromdagen för att arbetsgivare inte längre ska få säga upp anställda bara för att de fyller 67 år.

Sven Johansson är vd för Trädgårdsagenturer i Härnösand och har fem anställda i olika åldrar. Själv fyller han snart 93 och jobbar fortfarande heltid i företaget.

Men han räknar inte med att alla andra tycker likadant. Moderaternas idé om att lagstiftningen ska förändras så att det ska bli upp till den enskilde att själv avgöra om han eller hon vill gå i pension vid 67 års ålder tycker han är dålig.

- Det finns ju dem som är jätteduktiga som arbetsgivaren vill ha kvar, men som längtar till pensionen, men så finns de ju dem som inte vill gå fast arbetsgivaren inte vill ha dem kvar, säger Sven Johansson.

Orsaken till moderaternas nya förslag är att få bukt med den "åldersdiskriminering" som råder på arbetsmarknaden. Idag har en anställd inte rätt att vara kvar längre än till 67-årsdagen.ANNA WIKNER
070-650 77 02


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67