Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att äta kött behövs för att behålla ekologisk odling!

Annons

Reaktionen på SLU-forskarnas angrepp på ekologiskt jordbruk var den förväntade – alla de stora tidningarna, som kommenterade saken var eniga; sluta äta kött! Om det rådet riktar sig till svenska konsumenter är uppmaningen minst sagt märklig – det blir litet grand som att vi ska dra ned på vår vattenförbrukning för att hjälpa upp vattenbristen i länder med ökenklimat!

Saken är nämligen den att av vår totala åkerareal på lite mer än 2,5 miljoner hektar så används/brukas cirka en miljon hektar nästan inte alls – den gödslas inte, den plöjs inte och den sås inte. I bästa fall hålls marken fri från igenväxning genom slåtter eller röjning. Den enorma importen av kött, cirka 50 procent av den totala konsumtionen, skulle alltså till stor del kunna ersättas med en ekologiskt och klimatmässigt bättre inhemsk köttproduktion – om denna areal togs i bruk.

En ökad inhemsk djurhållning skulle också medföra att den ekologiska odlingen, som inte använder konstgödsel, skulle säkra sin tillgång till gödselmedel. Om inte den näring som förs bort med skörden återförs till jorden, så blir ju resultatet på sikt en utarmad jord och radikalt minskande skördar.

För att behålla och utöka den ekologiska odlingen behövs alltså i högsta grad köttätande! Att minska köttkonsumtionen kan förvisso vara motiverat globalt, men att i Sverige dra ned på djurhållningen samtidigt som ekologiskt jordbruk förordas, det håller helt enkelt inte!

Stefan Engström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel