Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återinvigning av Hans Hedbergs bronsplommon i Herrgårdsparken

I juni 2004 invigdes Hans Hedbergs plommon i brons för första gången i Örtagården i Köpmanholmen, en dag då regnet strilade ner. Hans deltog vid invigningen och trots att han var genomblöt gladdes han åt att Nätterlundsfonden köpt in hans konstverk, som fick försköna den egna hembygden på en så vacker plats.
I torsdags den 31 oktober, drygt 15 år senare, var vädrets makter med oss. I ett kyligt men soligt väder samlades ett 20-tal besökare för att få uppleva nyinvigningen av plommonet i Herrgårdsparken.

Örtagården har lagts ner och plommonet har placerats i en annan vacker trädgård, Försöksodlingen/Ingeborgs Trädgård. Anders Thorsén från Örnsköldsviks kommun, berättade bakgrunden om plommonet.

Hans Hedberg har inte gjort så många konstverk i brons, vilket är en förutsättningen för att det ska kunna stå ute i vårt kyliga klimat. Anders återinvigde konstverket på den nya platsen. Bittie Näslund, en eldsjäl i Köpmanholmen och mycket engagerad i Örtagården höll ett känslosamt tal om bakgrunden och den nya placeringen.

Bittie hade omtänksamt tagit med plommon med ett foto av Hans Hedberg fäst på fruktkorgen. Plommonet har nu åter fått en fantastisk plats i Hans Hedbergs mamma Ingeborgs egen trädgård i Herrgårdsparken, en plats där konstverket verkligen hör hemma. Ingeborg Hedberg, som själv var mycket konstintresserad, stöttade sin son Hans helt och fullt när han ville gå den konstnärliga vägen. Hon ville hjälpa honom att förverkliga sina drömmar.

Naturligtvis var också Brukspatronen Gustaf Hedberg, Hans farfar, med vid invigningen och gladdes åt sin sonsons vackra konstverk. Publiken värmde sig med litet glögg och tillfredsställelsen var stor över att kommunen ordnat med en så fin placering till bygdens internationelle konstnär i keramik, Hans Hedberg. Allmänheten har nu möjlighet att flanera i Herrgårdsparken, njuta av Ingeborgs Trädgård och samtidigt få möjlighet att beskåda det vackra plommonet.

Margareta Hedberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel