Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återigen ett vinstår för Övik Energi – men lågt elpris oroar

41,7 miljoner kronor plus. Det är det slutgiltiga resultatet för Övik Energi under 2015. Det är mer än vad som planerades i budgeten, men mindre än avkastningskravet från kommunen.
– Jag är lite förvånad att vi lyckades så bra, eftersom det har varit ett så varmt år, säger Kristina Säfsten.

Enligt Kristina Säfsten är effektiviseringar i verksamheten från tidigare år, ett lågt bränslepris och möjligheten att sälja utsläppsrätter några av faktorerna som lett till att årets resultat blev högre än förväntat. I budgeten planerades ett resultat på drygt 30 miljoner kronor, jämfört med det faktiska resultatet på över 41 miljoner kronor.

En övergång till fossilfria bränslen innebär att det finns möjlighet genom EU att sälja de utsläppsrätterna till företag som behöver använda fossila bränslen. Något som Övik Energi har utnyttjat.

– Runt 8 miljoner har det påverkat resultatet, säger Kristina Säfsten.

Men vinsten innebär endast en avkastning på drygt 4 procent vilket inte når upp till kommunens uppställda långtidskrav på 5 procent.

– Med ett rimligare elpris hade vi kunnat klara kravet, säger Kristina Säfsten.

Just elpriset är en oroande faktor och eftersom det har varit så lågt har elproduktionen inte betalat för sig som man hoppats. Och det ser ut att fortsätta ligga på en låg nivå.

Ett glädjande besked är att det även i år har gått att amortera av på lån, 101 miljoner kronor närmare bestämt, en nivå som vd Kristina Säfsten hoppas kunna hålla även under kommande år.

Fortsättningsvis är arbetet med Övik Energis fibernät viktigt, anser Säfsten. Det är ett efterfrågat område och bland annat finns ett uppdrag från kommunen att bygga ut fibernätet på landsbygden.

– Vi ser en större efterfrågan på fiber, det har blivit en ketchupeffekt av våra tidigare satsningar, säger Kristina Säfsten.

Tidigare resultat:

2014: 42 miljoner plus – kommunen kräver mer

2013: Miljonvinst för Övik Energi

2010: Övik Energi backar 154 miljoner