Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återförening pojke-pappa på julafton

Nioåringen som förts av sin mor från USA till Brasilien ska återförenas med sin far på julaftons förmiddag, uppger en kongressman från USA.

Återföreningen sker klockan tio svensk tid på USA:s konsulat i Rio de Janeiro. Far och son skyndar sig sedan till flyget och reser hem till USA.

Att det går så fort beror "ytterst på oro" för hur pojken mår, uppger republikanske kongressmannen Chris Smith som anlänt till Brasilien tillsammans med pojkens far.

Nioåringens mormor säger att hon är "chockad, besviken och skäms" över ett beslut i Brasiliens högsta domstol (HD) om återföringen. Hon säger att han "sålts" för att säkra handelsavtal mellan USA och Brasilien.

En internationell vårdnadstvist har pågått om nioåringen sedan hans mor förde bort honom 2004. Hon var då gift med hans far och skilde sig i hemlandet Brasilien.

Modern som gift sig med en framstående jurist avled i fjol under förlossningen av en dotter. Styvpappan hävdar att nioåringen är rotad i Brasilien och har i domstol försökt hindra att pojken återvänder till USA.

Striden om pojken har varit uppe i båda ländernas regeringar och hotat försura förhållandet mellan dem.

HD har fastställt en dom från förra veckan i en federal domstol som ålade att pojken ska återvända till USA.