Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ateljé Orsta värd för sommarutställare

Fyra konstintresserade och utövande Umeådamer bildar tillsammans Umegruppen. I sommar ställer var och en av dem samt några andra ut sina alster på Ateljé Orsta, ett litet mysigt före detta stall i byn Orsta mitt i Höga Kusten.

– Vi köpte det här stället 2005 och här har jag min sommarateljé och utställningslokal för vänner och kollegor som hittat till konsten, säger värdinnan Carin Hedlund från Täfteå, universitetsanställd i Umeå och flitig amatörkonstnär och kursledare i akvarell.

För Carin började akvarellmålandet i ungdomsåren hemma i Kramfors, där hon bodde granne med den kände Kramforskonstnären Nils-Gunnar Johansson.

– Jag var ofta hemma hos Nils-Gunnar, och fick mycket tips och inspiration av honom och han var även min bildlärare senare under skoltiden, säger Carin som hämtar sina motiv både från naturen och vardagsnära vackra ting, och har deltagit i ett 25 utställningar sedan tidigt 1990-tal.

En av Carins tre konstnärsvänner och kollegor i Umegruppen är Marianne Sandqvist, utforskande och experimenterande akvarellist och galleriägare i Umeå.

– Mina akvareller flödar av färgglädje och fantasifullhet, exempelvis i sviten "I Regnbågens land" med sagolika hus placerade tätt intill varandra uppe på en kulle med en dramatisk himmel i bakgrunden eller fantasifulla fåglar med roliga miner, säger Marianne.

En experimenterande sida hos Marianne hindrar henne inte heller från att blanda in salt, både bordssalt och grovsalt i några enstaka flingor för att låta saltet reagera med färg och väta i akvarellpapperet och bilda små tussliknande effekter.

Precis som väninnan Carin håller Marianne i akvarellkurser hemma i Umeå, och de egna alstren finns både hos privatpersoner, företag och konstföreningar runt om i Sverige.

– Jag vet att tavlor också hamnat i Holland, Japan, Thailand, Danmark och Norge, säger Marianne som efter sin vecka på Ateljé Orsta följs av Umegruppen-kollegorna Carina Jarrac-Johansson och Ann-Katrin AX Sjögren.

– Vi peppar och sporrar varandra i olika projekt, bland annat där vi alla skall måla en tavla efter inspiration av en kort text, både en egen och de andras, och sedan jämför vi och diskuterar resultatet. Vi målar på så olika sätt alla fyra i Ume-gruppen, och det är väldigt inspirerande och lärorikt, säger Carin Hedlund på Ateljé Orsta i Nordingrå, ett par stenkast ifrån populära Gårdsbutiken.