Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för att ha rånat NHL-proffset Tobias Enström

Hockeystjärnan Tobias Enström blev nedslagen och rånad på ett par hundralappar.

Nu åtalas en man i 25-årsåldern för gärningen och för att ha ljugit om sin identitet.

Annons

Det var aldrig frågan om ett kvalificerat rån. Den åtalade mannen ska på öppen gata – strax innan midnatt – helt enkelt ha slagit ned Tobias Enström, som hade varit ute på restaurang.

Läs mer: JO granskar Ö-vikspolisen

Det handlar om knytnävsslag i ansiktet så att NHL-proffset gick i backen och förblev liggande.

Väl i liggande tillstånd genomfördes rånet och Tomas Enströms blev bestulen på mellan 100 och 200 kronor samt ett eller möjligen två kontantkort.

Som en följd av misshandeln fick Enström fara in och sy ihop en drygt två centimeter lång sårskada över högra ögonbrynet.

Läs mer: Örnsköldsvikspolisen JO-anmäls för ID-bluffen

Den åtalade mannen nekar dock till anklagelserna. Tidigare greps även två andra män för inblandning i rånet. Dessa släpptes dock senare.

Polis och åklagare har successivt lyckats bygga upp god bevisning mot mannen i fråga. Utöver Tobias Enströms egna uppgifter finns framför allt två ögonvittnen, som kan redogöra för händelseförloppet.

Därtill finns även vittnesuppgifter från polisen, som relativt omgående kom till brottsplatsen.

Rånaren åtalas även för "identitetsstöld". Egentligen handlar det om brottet falsk tillvitelse, som det heter om man ljuger, förvillar och trixar för polisen och myndigheterna.

I samband med att rånaren blev gripen och sedermera anhållen samt häktad – uppgav han felaktiga personuppgifter.

Egentligen var mannen redan efterlyst och häktad i sin utevaro av Malmö tingsrätt. Detta efter att han avvikit från den skyddstillsyn med behandlingsplan som han dömdes till i maj.

Polisen visste inget om detta förrän den man vars identitet hade använts själv polisanmälde felet. Detta efter att denne hade blivit uthängd på internet. Det var så den oskyldiga mannen uppmärksammades på den spektakulära händelsen.

Örnsköldsvikspolisen är nu JO-anmälda och under granskning för incidenten med identitetsförväxlingen och sitt agerande i ärendet.

Falsk tillvitelse är dock ett brott som den åtalade nu erkänner sig skyldig till.

Den åtalade mannen finns sedan tidigare i totalt 29 avsnitt i belastningsregistret, från 2004 fram till i dag. Det handlar om missbruksrelaterad brottslighet: stölder, bedrägeri, häleriförseelse och narkotikabrott.

Tobias Enström har personligen inte valt att berätta om den dramatiska händelsen i media, men har via ombud låtit meddela at han lagt händelsen bakom sig.

Annons