Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal väntar bedräglig "stuguthyrare"

Utredningen kring den Kramforsbo som misstänks ha tagit betalt för ett 25-tal icke existerande stugor i Åre och Sälen är klar.

- Mannen har hörts ett antal gånger och gjort vissa erkännanden, säger polisinspektör Jan Wiklund.

Han kommer endera dagen att lämna över den omfattande utredningen till åklagare och är övertygad om att åtal mot den 45-åriga mannen kommer att väckas. Åtalsrubriceringen blir då bedrägeri över internet som blivit ett allt vanligare brott.

Mannen misstänks för att på Blocket.se annonserat ut fjällstugor för uthyrning. Hittills har ett 25-tal anmälningar kommit in varav majoriteten gäller stugor i Åre. De personer som lurats har till mannens konto betalat in 6 000-7 500 kronor för en vecka i Åre respektive 4 500 kronor i Sälen.

- Det startade i slutet av december och de flesta inbetalningarna gjordes i början av januari. Den senaste inbetalningen är gjord i början av februari, berättar Jan Wiklund.

De stugor som hyrts ut har inte existerat. Personer från hela Sverige som hyrt stugorna har alltså fått en obehaglig överraskning när de kommit till Åre eller Sälen för en avkopplande vistelse i fjällvärlden.

- Oftast har man ordnat annat boende i området men då också fått betala dubbel hyra. Andra har på olika sätt blivit förvarnade och därför inte åkt upp.

Jan Wiklund utesluter inte att ytterligare anmälningar är att vänta. Flera anmälningar har gjorts till Östersundspolisen av personer som bor i andra delar av landet. Det finns inbetalningar på mannens konto där det än så länge saknas målsägare.

/Allehanda.se