Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal väcks mot våldsmannen i Härnösand - som hämtat ur en skräckfilm

"Passa dig, jag skjuter dig".
Kvinnan i 30-årsåldern satt hemma i sin mammas bostad när plötsligt en okänd och mycket aggressiv man trängde sig in i bostaden.
Kvinnan befann sig i en gisslansituation när polisen Mathias Petersson med hjälp av sitt tjänstevapen lyckades frita henne.

Nu åtalas mannen, som är i 20-årsåldern och hemmahörande på en ort i Västernorrland, för hemfridsbrott, olaga hot, försök till våldtäkt och grov misshandel. Scenerna som beskrivs av kammaråklagare Christina Edlund Nilsson i stämningsansökan är som hämtad ur en skräckfilm.

Kvinnan befann sig tillfälligt i sin mors hus som för tillfället var olåst när plötsligt mannen trängde sig in i bostaden.

Det som sedan hände är att gärningsmannen under ett antal minuter håller sitt offer i ett skräckvälde.

Under dödshot trycker han upp henne mot en vägg och försöker tilltvinga sig sex. "Passa dig, jag skjuter dig", uttalar han flera gånger under övergreppet. När kvinnan försökte freda sig har våldsmannen först brottat ned henne på golvet och sedan fortsatt med att ta tag i hennes hår och slagit henne med knytnävsslag i ansiktet. Därefter har han sparkat henne flera gånger i bröstet.

Läs mer: Kvinna till sjukhus efter misstänkt våldtäkt

Kvinnan fick flera revbensfrakturer till följd av misshandeln och fördes i ambulans till Sundsvalls sjukhus för vård.

Polisen Mathias Pettersson befann sig med sin kollega vid Ica Maxi, bland annat för att utreda ett snatteri, när larmet gick. Han räddade med största sannolikhet kvinnans liv.

– Jag var förberedd på det värsta. Vi var ju inställda på att det var en gisslanssituation och att gärningsmannen var beväpnad. Jag hade målat upp en bild av händelsen innan, berättade Mathias.

Framme vid brottsplatsen möts han av den drogpåverkade gärningsmannen som håller sitt offer med ett järngrepp och agerar mycket hotfullt.

– Jag hade bara en sak i huvudet, att ta honom. Jag sprang in och sänkte honom med mitt tjänstevapen. Men jag hade öppnat eld om det behövts, säger han.

Tillsammans med sin kollega lyckades Mathias sedan oskadliggöra och gripa våldsmannen.

Mannen, som är känd av polisen sedan tidigare, vårdas nu på rättspsykiatrisk klinik.

Läs mer: Polisens hjälteinsats hyllas: "Jag hade bara en sak i huvudet – att ta honom"

■■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.