Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal och frihet för Gyllene gryning

Annons

Åtal väntar mot minst fyra av grekiska Gyllene grynings parlamentsledamöter - även om tre av dem tills vidare släppts fria.

Såväl myndigheterna som de anklagade försökte göra onsdagens besked till en seger för deras syn på saken.

Vi viker oss inte! Ni kan bara stoppa oss med kulor! Vi kommer att resa oss till och med från graven! sade en av de frisläppta, Nikos Michos, enligt Reuters när han tillsammans med partikamraterna Ilias Kasidiaris och Ilias Panagiotaros knuffade sig fram till en taxi utanför domstolsbyggnaden.

Efter 18 timmar i domstolen släpptes trion mot borgen och order om att inte lämna landet. Kollegan Giannis Lagos, partiets starke man i det område där musikern Pavlos Fyssas höggs ihjäl av en Gyllene gryning-anhängare den 18 september, får däremot sitta kvar i häkte i väntan på rättegång.

För partiledaren Nikos Michaloliakos och andremannen Christos Pappas väntar besked om formella anklagelser senare under veckan.

Vad som är politiskt viktigt är att Gyllene gryning nu karaktäriseras som "kriminell organisation", påtalade regeringstalesmannen Makis Voridis i grekisk tv.

Totalt har ett 20-tal medlemmar av Gyllene gryning gripits efter mordet på Fyssas. Läckor och vittnesmål från utredningen beskriver partiet som toppstyrt och starkt influerat av hur Adolf Hitler byggde upp sitt nazistparti.

Mer läsning

Annons