Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal i jättemål om assistansfusk

Annons

Runt 30 miljoner kronor kan ha hamnat i fel fickor i en omfattande härva med misstänkta grova bedrägerier kring ersättning till personliga assistenter.

I dag åtalades 35 personer vid Södertälje tingsrätt.

Ett assistansbolag har begärt ut pengar från Försäkringskassan för assistenter som inte har jobbat. Två män i 40-årsåldern, boende i Södertälje respektive Nyköping, ledde företaget och anges som huvudmän i härvan. Majoriteten av de övriga var uppskrivna som personliga assistenter. En av dem som åtalas arbetade på Försäkringskassan.

Tillgångar värda 19 miljoner kronor har säkrats av polisen.

Huvudmännen har sett till att falska tidsrapporter signerats och skickats in till Försäkringskassan. Därefter har de betalat ut löner till assistenter som inte har arbetat. Delar av lönen har sedan gått tillbaka till männen.

Det här innebär också att personer som behövt assistans inte har fått det, enligt åtalet. De har lämnats ensamma och inlåsta, inte fått komma ut och getts fel mediciner.

Utredningen, som pågått sedan våren 2012, ingår i den särskilda insatsen i Södertälje mot organiserad brottslighet. Rättegången startar den 17 september, och kommer att uppta tre salar eftersom de misstänkta är så många.

I flera fall har utredarna satt upp kameror utanför lägenheterna hos folk som behövt assistans, för att bevisa att de inte har fått lämna bostaden.

De misstänkta bedrägerierna - som benämns som organiserade och grova - har pågått 2006-2012.

Mer läsning

Annons