Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal för skottdramat dröjer

Inte förrän nästa vecka, den 13 mars, väcker åklagare Lisa Eriksson åtal mot den 20-åring som misstänks för skottdramat i Sollefteå den 30 januari. Motivet är fortfarande oklart - att 66-åringen haft 20-åringen som elev ska inte ha spelat in.

Anledningen till uppskovet är att den tekniska bevisningen från SKL, statens kriminaltekniska laboratorium, blev klar först på torsdagen och i dag, samma dag som stämningsansökan skulle lämnas in, presenterades den för åklagaren.

- Men nu är hela utredningen klar så att det bli ett åtal nästa vecka är definitivt, säger Lisa Eriksson.

Den 20-årige mannen har redan erkänt att han tog sig i villan i centrala Sollefteå och vådasköt en 66-årig man i halsen. Men ett erkännande i sig räcker inte för en fällande dom. Det måste finnas annan bevisning också. SKL har lyckats bekräfta polisens första fynd. Bland annat att det vapen som hittats är det som användes vid skottlossningen.

- Den tekniska bevisning vi har stöder mannens erkännande, säger Lisa Eriksson.

Vad gäller motiv till gärningen så har man inte kommit någon vart. I förhören har 20-åringen hävdat att han av en ingivelse tog sig in i villan och sköt. Det faktum att 66-åringen haft 20-åringen som elev för över fem år sedan ska inte ha spelat in. Det förekom inget bråk de båda emellan då, de kom snarare bra överens.

Direkt efter erkännandet genomgick 20-åringen en så kallad P7-undersökning, en mindre sinnesundersökning. Den gav upphov till misstanken att ynglingen lider av en allvarlig psykiskt störning och det beslutades om en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den genomförs just nu på Huddinge rättspsykiatriska enhet.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68