Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal för melaminsajt i Kina

Zhao Lianhai, som startat en webbsajt för melaminoffer, har formellt häktats och ska ställas inför rätta i Peking för att ha "startat gräl och anstiftat oro". Den brottsrubriken kan ge fem års fängelse.

Zhao greps i hemmet för drygt fem veckor sedan, men först i måndags överlämnade polisen formellt pappren till hans hustru.

Zhaos sajt "Njurstensbarn" ger information och hjälp till föräldrar - även till dem som inte fått del av den statliga hjälp som sent omsider gavs till några av offren. Över 50 000 spädbarn togs in på sjukhus, och minst sex omkom efter att ha matats med modersmjölkersättning som förgiftats med melamin - ett ämne som skenbart höjer proteinhalten.

Zhaos egen son är nu fem år gammal. Han blev sjuk, men inte allvarligt, av att äta produkter som gjorts på melaminhaltig mjölk, berättade Zhao för Reuters tidigare i år. Den 11 september, ett år efter det att skandalen blev publik, höll familjen en minnesträff i hemmet som polisen passivt bevakade. Hans sajt är blockerad i Kina.

Kinesiska myndigheter mörkade förgiftningsaffären under OS i fjol, men grep och lagförde senare en rad mjölkbönder, grossister och chefer inom mejeriet Sanlu. Några domar har aldrig offentliggjorts mot de regeringstjänstemän som också greps i melaminskandalen.