Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal för krigsbrott dröjer

Utredningen mot den 43-åriga Sollefteåbo som i början av året greps för grova krigsbrott drar ut på tiden.

– Jag räknar med att kunna väcka åtal sjunde oktober, säger Magnus Elwing, kammaråklagare.

Rättegången, som beräknas starta en vecka efter åtal, kommer att bli en utdragen historia. 58 dagar är avsatta för målet vid Stockholms tingsrätt. Detta med anledning av att ett flertal vittnen ska höras om de grymheter som utspelade sig i fånglägret Dretelj.

Den 43-åriga Sollefteåbo sitter för tillfället häktad och isolerad från omvärlden.

– Under omständigheterna mår han relativt okej. Han nekar fortfarande till brott. Mer kan jag inte säga, säger mannens advokat Ola Salomonsson.

Parallellt med förundersökningen mot 43-åringen har den internationella åklagarkammaren även inlett processer mot ett antal personer misstänkta för krigsbrott begångna i Kosovo.

Situationen – processer mot krigsbrottslingar i Sverige – är unik.

Många andra länder har kommit längre än Sverige på området folkrättsbrott och aldrig tidigare har den så kallade Krigsbrottskommissionen arbetat fram ett liknande frihetsberövande som mot 43-åringen från Sollefteå.

– Det kommer att bli väldigt intressant att följa utvecklingen som nu sker. Det är naturligtvis viktigt från polis och åklagarhåll att få fällande domar i Krigsbrottskommissionens första mål. Utgången kommer att vara av betydelse för hur folkrättsbrott kommer att hanteras i framtiden, säger Mark Klamberg, doktorand i folkrätt, Stockholms universitet.