Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för hammarmord på 13-åring

Annons

Mannen i Täby irriterades av ljud från grannlägenheten, köpte en hammare och slog ihjäl en 13-årig flicka. Allt enligt åtalet som lämnades in i dag.

Den 31-årige mannen slog enligt åtalet flickan i huvudet med en hammare och hindrade henne från att andas genom att hålla för hennes mun och näsa.

Den misstänkte har medgett att han gav 13-åringen "ett stort antal slag" med hammaren i ansiktet och huvudet.

Det är tydligt att han planerade mordet långt i förväg, men att flickan blev offer var en slump; han trodde i själva verket att det var mamman som var i lägenheten.

Med sig upp till grannens lägenhet den 1 september hade 31-åringen en hammare, en morakniv, ett kuvert, två mörkgråa handdukar och ett vitt lakan. När flickan öppnade dörren sade han "Jag tror att du fått post". Sedan började han slå.

Han har under lång tid irriterat sig på oljud i fastigheten, främst från lägenheten ovanför där flickan bodde, säger kammaråklagare Ewa Tvengström till TT.

I förhör beskriver 31-åringen hur han under ett års tid har "vaknat arg och somnat arg". Ilskan mot oljuden i huset blev värre och värre.

Det var inget särskilt som hände som fick 31-åringen att till slut bestämma sig.

Det slumpar sig så att den dagen var en lämplig dag. Han ser också att ett antal familjemedlemmar lämnar lägenheten och att det bara är en person kvar, säger Tvengström.

Omkring två veckor innan han dödade flickan köpte han hammare, en bågfil med extra blad, städutrustning och munskydd - allt detta tänkte han använda vid mordet. Han hade noga övervägt vad han skulle göra med kroppen. Planen var att inte bli upptäckt.

Efter mordet bar han ned kroppen till sin lägenhet och började städa undan hemma hos flickan. Sedan hoppade han ut genom fönstret.

Det som är direktutlösande är att polisen kommer dit. Hans tanke är att ta sitt liv, säger Tvengström.

Mannen lider, enligt en rättspsykiatrisk undersökning, av en allvarlig psykisk störning och kan inte dömas till fängelse.

Bevisningen består av flera vittnesförhör, bland annat ett med en man som ska styrka att den misstänktes bror sagt att 31-åringen hade planer på att mörda grannfamiljen "på grund av oljud".

Med i utredningen finns flera av de lappar som 31-åringen satt upp i trappuppgången där han ber grannar att vara tystare.

Mer läsning

Annons