Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för beställning på barnvåldtäkt

Annons

En 52-årig man åtalas för att via webbkamera ha beställt sexuella övergrepp på barn i Filippinerna. Han kunde följa övergreppen i realtid medan de begicks.

Det är första fallet i Sverige där en förövare åtalas för att ha regisserat våldtäkter i realtid utomlands, säger Thomas Andersson, pressekreterare på barnrättsorganisationen Ecpat.

Övergreppen, som mannen kunnat filma från sin bostad i Skåne, ska ha skett vid 18 tillfällen 2008 och 2009. Barnen är mellan sex och tio år gamla. Enligt Thomas Andersson är fredagens åtal, som gäller anstiftan till grov våldtäkt mot barn, unikt.

Det är extremt ovanligt att åtal väcks för sexualbrott som begås utomlands. Det krävs vittnen, att folk lägger märke till sådana här brott och anmäler dem, säger han.

En växande medvetenhet hos allmänheten kring att svenskar begår sexualbrott utomlands och mer resurser hos polisen kan göra sådana tal vanligare, tror Andersson.

Att förövare döms för sexualbrott utomlands har bara hänt i ett handfull fall sedan lagen som gjorde detta möjligt kom 1962, säger han.

Mannen åtalas även för att han haft ett hundratal bilder med barnpornografiskt material. Rättegång inleds i slutet av nästa vecka. Åklagaren i fallet, Måns Biörklund, tror på ett mycket långt fängelsestraff.

Med hänsyn till tillvägagångssättet och barnens ålder är brottet att betrakta som grovt, säger han till TT.

Mer läsning

Annons