Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för 24 olika barnövergrepp

Annons

Trots att hon skrev att hon skulle ta sitt liv fortsatte en 45-årig man att hota en 13-åring i Kumla för att få henne att utföra sexuella handlingar på nätet. I dag åtalades mannen på 24 punkter.

Han har genom olika hotelser förmått flickor att visa sig i bh alternativt lättklädda på annat sätt, att de ska visa sig med bara bröst eller underliv, säger vice chefsåklagare Pia Åsberg till TT.

Enligt åtalet hotade 45-åringen den nu döda flickan med att han skulle lägga ut bilderna på Instagram och Facebook samt skicka det till hennes handbollstränare och lärare om hon inte gjorde samma saker för honom igen.

Vid flera tillfällen, den 3 mars och den 6 mars, chattade flickan med 45-åringen. Hon vädjade till honom att förstöra filmen och skrev att hon skulle ta sitt liv om han inte gjorde det. Trots det fortsatte mannen att hota henne för att få henne att åter ställa upp på Skype.

Den 8 mars kastade flickan sig framför ett tåg i Kumla.

I ett tidigt förhör konfronterade polisen 45-åringen med uppgifterna om självmordet.

Mannen har stor del i att den 13-åriga flickan tog sitt liv, anser åklagaren, men hon har inte kunnat åtala för detta då det inte går att bevisa att deras chattande är enda skälet.

Men chatten är väldigt tydlig kring hur han har drivit henne mot detta. Han har tjatat, hotat om att lägga ut bilder, att skicka till hennes lärare, föräldrar och klasskamrater. Hon har upprepade gånger vädjat att han ska låta bli, annars skulle hon ta sitt liv, säger Åsberg.

TT: Hur har han bemött det?

Han har inte bemött det, han har bara fortsatt.

Mannen påstod i förhör att han aldrig haft kontakt med flickan.

Han förnekar alla gärningspåståenden som han ställts inför hittills, säger mannens försvarare Ingvar Backman till TT.

Enligt psykiatriprofessor Niklas Långström är det inte ovanligt att sexualbrottslingar uppfattas som dubbelnaturer.

Utåt sett kan de ta starkt avstånd från sexualbrott, men lyckas inte avstå från att agera på sina drivkrafter, säger han.

Sexualbrottslingar kan in i det längsta neka till anklagelser - även när det finns övertygande bevisning.

Troligen vill de skydda sig mot att de innerst inne vet att de handlat fel.

I den tekniska bevisningen ingår bland annat raderade Skypekonversationer som återskapats och information ur mannens dator som visar att han gjorde sökningar på 13-åringens namn, hemort, skola, mamma och handbollsklubb.

Förutom i fallet med den nu döda 13-åringen har 45-åringen bara lyckats förmå en annan flicka att gå med på sexuella krav på nätet. Även då gällde det en 13-årig flicka. Ställde hon inte upp igen skulle mannen lägga ut manipulerade nakenbilder på internet samt skicka en film till flickans mamma.

I åtalet finns även en punkt om våldtäkt mot barn. Våren 2012 ska 45-åringen vid ett femtontal tillfällen ha haft samlag med en flicka som då var under 15 år.

De flesta åtalspunkterna gäller försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Majoriteten av flickorna var 13 och 14 år, men där finns även fyra 12-åringar och en 11-åring som mannen försökte förmå att visa sig i bara bh.

Niklas Långström tror att 45-åringen kan ha haft en särskild preferens för flickor som inte varit fullt utvecklade.

Mer läsning

Annons