Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Äta sova dö" på jakt efter Oscar

Annons

Den hyllade filmen "Äta sova dö" har utsetts till Sveriges Oscarsbidrag 2013.

Det var väldigt oväntat, säger regissören Gabriela Pichler som redan har en ny film i sikte.

Gabriela Pichlers film "Äta sova dö" ska försöka rida på framgångsvågen hela vägen över Atlanten. Bara några dagar efter att filmen nominerats till Nordiska rådets filmpris utsågs den till Sveriges Oscarsbidrag av den svenska Oscarskommittén.

"Väldigt oväntat"

"Ett ovanligt enigt beslut", sade Filminstitutets vd Anna Serner på en pressträff på torsdagen - men för regissören Gabriela Pichler kom det som en överraskning.

Det var väldigt oväntat, jag vänjer mig inte utan tycker att det är skitkonstigt varje gång filmen uppmärksammas, säger hon till TT.

Filmen har har varit kritikernas favorit i Sverige, där den bland annat vann fyra av de tyngsta priserna under vårens Guldbaggegala, och Pichler hoppas att den även ska falla den amerikanska publiken i smaken.

Jag har alltid sett den som en svensk version av "Rocky", och den gick ju asbra på Oscarsgalan så den amerikanska publiken kanske kan identifiera sig.

Ett intensivt år

"Äta sova dö" är Gabriela Pichlers debutfilm. Sedan den vann publikpriset på Kritikerveckan under Venedigs filmfestival för ett år sedan har filmen ständigt varit i blickfånget. För Gabriela Pichler har det inneburit mer jobb än hon någonsin kunnat drömma om.

Det är ett helvete, haha! Jag vill bara sitta hemma och skriva och käka en pizza till lunch. Men det är så klart även jättekul. Det är en tid i ens liv som går över och sen måste man kämpa stenhårt igen, så man får passa på att njuta när det är göttigt, säger Pichler, som redan har en ny film på gång. Men jag vill inte låsa mig genom att säga något som sedan inte blir av, säger hon.

Oscarsnominering i januari

Den 16 januari kommer beslutet om "Äta sova dö" är en av de fem filmer som Oscarsjuryn nominerar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Förra året representerades Sverige av Lasse Hallströms "Hypnotisören", som dock inte blev nominerad. Det blev däremot danska "A royal affair" med Alicia Vikander i en av rollerna samt norska "Kon-Tiki" med Gustaf Skarsgård. Vann gjorde Michael Hanekes "Amour".

Nästa Oscarsgala blir den 86 i ordningen och äger rum den 2 mars 2014.

Mer läsning

Annons