Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ät mer kött – och samtidigt rädda regnskogarna

Under sommaren har veganrörelsen och djurrättsaktivister med jämna mellanrum skrivit insändare för att framhålla den pågående vegantrenden. Dock är mycket i argumentationen helt felaktigt, så jag tänkte rätta till lite av den okunskap och de faktafel som levererats.

Peter Kalmström, "superveganbloggare" skrev i sommar att man skulle skippa palmolja och soja för att en stor del går till kraftfoder i animalisk produktion.

Att regnskog skövlas och påverkar klimatet har han rätt i. Men att användandet av soja och palmolja i djurens foder skulle vara orsaken är helt fel och bygger på okunskap eller ovilja att blogga all fakta.

Soja tillhör gruppen baljväxter och har en ärtskida med två till fyra ärtor. Den innehåller cirka 39 procent protein och 17 procent olja och räknas därmed som en oljeväxt.

Läs även: "Mycket prat om miljöpremier och dyra elbilar – men ambitionen noll hos S för alla skrotbilar"

Den går inte att odla i vårt klimat, då den behöver en lång och varm växtperiod. Bönan pressas och extraheras på olja och används huvudsakligen inom livsmedelsindustrin för humankonsumtion.

Resterna i form av sojakött äts mestadels av veganer och vegetarianer, som ersättning för animaliskt kött och mjölk. Det som sedan blir kvar i form av skal och överblivet kött går till djurfoder.

På grund av idisslarens komplicerade matsmältning i form av bakterier kan djuren inte äta ren soja, då den höga fetthalten ger en mycket negativ inverkan på mikrofloran i vommen.

Fakta är med andra ord att veganrörelsen och övriga som använder sojaolja i såser, grytor eller som sojamjölk, korvar, tofu och annat är "bovarna" i regnskogens förstörelse. Våra husdjur äter bara det som vi själva inte kan eller vill äta.

Så Peter Karmström, sluta med att uppmana alla att äta veganskt. Som du/ni förstår skulle det inte rädda regnskogarna, utan ge motsatt effekt.

Alf Israelsson

Produktionsrådgivare/Konsult.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel