Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande har fått egen mottagning på Kramfors hälsocentral

En speciell mottagning för asylsökande har öppnat på Kramfors hälsocentral. Tre dagar i veckan kommer nyanlända för att få hälso- och sjukvård.

Hälsomottagningen för asylsökande har en egen ingång. På dörrarna till undersökningsrummen står det "doctor" och "nurse". Lokalerna hade faktiskt redan på 90-talet samma funktion när många flyktingar också kom till Sverige. De har senare använts av habiliteringen, men sedan länge stått tomma.

Susanne Johansson, som är sjuksköterska med ansvar för asylhälsovården i centrala Kramfors, fick idén med en mottagning för asylsökande. Detta bland annat för att minska trycket på hälsocentralens ordinarie mottagning när det är många nyanlända som söker vård. Landstinget nappade och mottagningen har från den 1 februari startat i ett försök.

– Ofta kommer asylsökande i stora familjer tillsammans. Här är utrymmena bättre, barnen kan leka utan att det är risk att de försvinner.

Susanne Johansson och sjuksköterskekollegan Nathalie Wiklund tar emot asylsökande från olika delar av Kramfors kommun. En gång i veckan är en läkare på plats. Huvuduppdraget är att genomföra den frivilliga hälsoundersökningen av nyanlända som barn erbjuds efter två veckor och vuxna efter fyra.

– Vi pratar med dem och tar prover för att se om de har tidigare sjukdomar, till exempel diabetes, hjärtbesvär, smittsamma sjukdomar eller tuberkulos.

Barnen har dessutom rätt till sjukvård precis som alla andra svenska medborgare, medan vuxna asylsökande bara får akutsjukvård.

I genomsnitt får asylmottagningen ett 15-tal besök per dag.

– Många är oanmälda, ofta vill de ha hjälp med utslag, klåda, förkylningar och öronbesvär.

Åtskilliga som flytt från krigsområden har psykiska problem.

– Vi undersöker dem och skickar vidare om det behövs. Psykisk ohälsa är inte så lätt att fånga upp. Ofta märks den först en tid efter att man anlänt till Sverige och den första glädjen och lättnaden lagt sig.

De som besöker mottagningen är allt från noll år till mycket gamla. Vid Allehanda.se:s besök träffar Susanne Johansson familjen Asmer som för fyra månader sedan anlände från Syrien. Pappan Mohammad Ammar Asmer är själv läkare.

– Jag har redan skickat in papperen med ansökning om att få börja jobba i Sverige, berättar han.

Susanne Johansson och Nathalie Wiklund tycker att mottagningen fungerat bra den första månaden. De har möjlighet att ta in tolkhjälp när det behövs. För att ytterligare stärka hälso- och sjukvården mot nyanlända införs nu också asylteam som åker runt i kommunen.