Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylfartygets ägare i tidigare skandal – är skyldiga miljonbelopp

Ägarna till asylfartyget Ocean Gala har enligt uppgifter till Aftonbladet tidigare varit inblandade i en skandal. De ska ha lånat 80 miljoner norska kronor i en svensk bank, men lämnat skepp och besättning och försvunnit.
– De gick under jorden i USA. Det var inte seriöst, säger skeppsmäklaren Björn Inge Kyvik till Aftonbladet.

Norrmännen Espen och Kjell Tandberg driver företaget US Shipmanager LLC, som äger fartyget Ocean Gala, som Migrationsverket vill använda som flyktingboende i Härnösand.

Tandberg och deras bolag Empress Cruise Lines ska ha skapat rubriker i Norge i början av 2000-talet, då de använde skeppet Mayan Empress som säkerhet för banklån på flera miljoner. Enligt uppgift till Aftonbladet ska det totalt handla om lån på 80 miljoner norska kronor från svenska Nordbanken, numera Nordea. Familjen ska ha haft högtflygande planer på att utveckla verksamheten i USA, men i stället ska Tandbergs ha gått under jorden.

Skeppsmäklaren Björn Inge Kyvik fick uppdraget att tvångssälja fartyget av tingsrätten i norska Sunnhordland.

– Varvet hade utfört arbete på skeppet för stora summor, 10 till 12 miljoner, men fick aldrig betalt. Banken fick heller aldrig se några pengar och till slut gav de upp sina krav, säger han och fortsätter:

– De lämnade fartyget i Norge. Två personer från Filippinerna var kvar ombord under flera år. Till slut, efter sju år, fick vi båten såld.

Enligt en tidigare bankanställd med insyn i ärendet ska ett stort belopp aldrig ha betalats tillbaka.

– Om du pratar i kronor var det ett mångmiljonbelopp, men jag kan inte exakt komma ihåg hur mycket. Det var i alla fall under 10 miljoner dollar, säger den tidigare bankanställde till Aftonbladet.

Det ska även ha skickats flera kravbrev till USA för att få Tandbergs bolag att betala tillbaka pengarna, utan framgång. Familjen höll sig undan det norska rättsväsendet.

Läs mer: Nya summan: flyktingboendet på lyxkryssaren beräknas kosta 800 000 kronor om dagen

Bröderna Espen och Kjell Tandberg, som nu ska skriva kontrakt med Migrationsverket om flyktingfartyget Ocean Gala, säger att det var deras pappa som styrde bolaget. Ingen av den säger sig känna till lånet hos Nordbanken eller kravbreven som skickades till USA. Men i flera tidningsartiklar står det att bröderna drev familjens bolag tillsammans med pappan, och båda titulerade sig "vice president".

– Titlar i USA är inte samma som i Europa. Jag arbetade med marknadsföring, därför syntes mitt namn mycket, säger Espen Tandberg.

Willis Åberg på Migrationsverket är ansvarig för kontraktet med Ocean Gala. Han säger att han inte känner till informationen om familjen Tandbergs tidigare fartygsaffärer.

– Vi gör generellt olika typer av kontroller och vi har inte fått någon information att det skulle finnas problem med dem som leverantör, säger han till Aftonbladet.

■■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.