Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylfartyget kan stoppa företagets arbete i Härnösands hamn – "inte mycket utrymme för oss att jobba på"

Om asylfartyget Ocean Gala lägger till i Härnösands hamn kan nuvarande hamnoperatören Delta terminal lämna hamnen helt – det blir helt enkelt för trångt.
– Om den kommer så kommer vi inte att ha någon möjlighet att bedriva någon verksamhet i Härnösand hamn, det är min bestämda uppfattning, säger Johan Stén, VD för Delta terminal.

Hamnägaren överväger att säga ja till flyktingbåten i Härnösand

Delta terminal slutar i dag sitt åtagande som förvaltare av Härnösands hamn men kommer att fortsätta som hamnoperatör, vilket innebär att de sköter uppgifter som stuvning och speciallaster. Det är en verksamhet som kan bli svår att genomföra om det så kallade asylfartyget Ocean gala lägger till i Härnösand.

Härnösands djuphamns kaj är totalt kring 300 meter lång. Ocean gala mäter 185 meter, kvar blir då 115 meter.

– Då blir det inte mycket utrymme för oss att jobba på. Det försvårar ju den kommersiella delen, säger Johan Stén.

Tidigare har Delta terminal stått för förvaltningen av hamnen i Härnösand och Johan Stén har haft rollen som hamnchef. En roll som nu kommer att skötas av personal från hamnägaren Södra Norrlands Hamn & Logistik AB.

– Det har varit på gång sedan i höstas, vi tog gemensamt beslutet kring jul, sägerBengt Lönnberg styrelseordförande för Södra Norrlands Hamn & Logistik AB.

Asylbåtens ägare: "Härnösand borde se möjligheterna med Ocean Gala"

Enligt båda parter är asylfartyget inte orsaken till att avtalet om hamnförvaltningen upphör.

– Vi ska renodla vår relation, det är mitt beslut som togs vid jul. Planerna om asylfartyget kom för ungefär fyra veckor sedan. Det har underlättat vårt beslut. Vi jobbar med gods, inte med fysiska människor, säger Johan Stén.

Delta Terminal sköter även hamnen i Söråker, dit man kommer att få flytta en del av lasterna.

– Vi har bedrivit all projektlast som vindkrafthantering. Det har gått i Härnösands hamn, det blir ett avbräck för oss det blir det, säger Johan Stén.

Restauranger, tennisbanor och soldäck – här är bilderna inifrån Ocean Gala

Asylfartyget Ocean Gala är nu på väg mot Skandinavisk hamn