Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astrids släkt drabbad av bluffbolag

Astrid Lindgrens släktingar som förvaltar den legendariska författarens upphovsrättigheter har drabbats av bedrägeri i USA. En rad namn som Pippi, Pippi Longstocking, Rollgardina, Viktualia samt Astrid Lindgrens eget personnamn skulle varumärkesskyddats av en amerikansk patentbyrå, men fakturorna på cirka 200 000 kronor visade sig komma från ett bluffbolag, skriver Svenska Dagbladet.

Patentpengarna har nu förskingrats, och företaget Saltkråkan AB, som drivs av släktingarna, ingår nu i en stor amerikansk rättsprocess. Ett tusental företag har drabbats av bluffbolaget.

Enligt Astrid Lindgrens barnbarn Malin Billing är problemen med att skydda Lindgrens barnboksgestalter stora. I Sverige har man minst problem, värst är det i Tyskland.

Ibland utnyttjas Astrid Lindgrens namn och berättelser på ett sätt som hon alls inte hade velat vara med om. Det är därför vi vänder oss till patentbyråer i många olika länder, säger hon till SvD.