Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astra Zeneca krymper kostymen

Annons

Läkemedelsjätten Astra Zeneca får se vinsten falla för fjärde kvartalet när flera viktiga patent löpt ut under året, och skär bort 550 jobb. Styrelsen föreslår ändå en andra, tillfällig utdelning.

Vinsten före skatt för kärnverksamheten blev 1 859 miljoner dollar, motsvarande cirka 12,1 miljarder kronor, för fjärde kvartalet 2013. Det kan jämföras med vinsten på 2 667 miljoner dollar motsvarande period 2012.

Styrelsen föreslår en andra temporär utdelning till aktieägarna på 1:90 dollar per aktie, vilket gör att utdelningen för helåret hamnar på 2:80 dollar per aktie.

Aktien tappade drygt tre procent på Stockholmsbörsen under förmiddagen.

Det här blev kommunicerat till de berörda i november förra året. Så det är inga nya varsel. Internt är det känt redan, vi går ut med det nu för det får effekt på kostnader och besparingar som vi redovisar nu, säger presschefen Jacob Lund om neddragningarna.

Någon exakt siffra över hur många svenska medarbetare som drabbas har han alltså inte, men säger att av de upp till 400 som drabbas i Storbritannien, USA och Sverige är fördelningen relativt jämn mellan länderna.

Men sen handlar det om hur organisationen ska se ut. Vissa har erbjudits tjänster på andra ställen, men det är inte helt klart än. IT-sidan är nog den avdelning som drabbats allra mest av omorganisationer de senaste åren. Så de anställda är rejält trötta på detta, säger Malin Linnér, på Unionens fackklubb på Astra Zeneca.

Enligt Malin Linnér är det inte särskilt många medarbetare kvar som sysslar med IT i Sverige.

Jag har inte den exakta siffran men det är mindre än hundra personer, och det är inte så att alla kommer att få lämna.

Förhandlingarna har pågått sen i höstas och Malin Linnér hoppas att det mesta av neddragningarna ska kunna lösas genom frivilliga avgångar.

För helåret 2014 räknar Astra Zeneca med en låg till medelhög ensiffrig procentuell intäktsminskning i fasta valutakurser.

"Som väntat återspeglar vårt ekonomiska resultat 2013 de pågående effekterna av att ensamrätt förlorats för flera viktiga varumärken. På kort sikt kommer denna motvind att förbli utmanande, men jag är övertygad om att vi kan återgå till tillväxt snabbare än förväntat och räknar med att våra intäkter 2017 kommer att i stort sett ligga på samma nivå som 2013", skriver koncernchefen Pascal Soriot i en kommentar.

Omsättningen uppgick till 6 844 miljoner dollar, jämfört med 7 282 miljoner dollar ett år tidigare.

Mer läsning

Annons