Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astra-preparat kan granskas på nytt

Annons

Experter i USA manar till ytterligare studier av nya antipsykotiska läkemedel, bland dem svensk-brittiska Astra Zenecas Seroquel. Bakom ligger rapporter om viktökning och andra problem hos barn som fått medlen.

Diabetes, högt blodtryck och förhöjda kolesterolvärden hör också till biverkningar som rapporterats i en studie, enligt anställda på amerikanska läkemedelsverket FDA.

Även om studier som bygger på observationer har sina begränsningar bör denna "provokativa hypotes" bli föremål för ytterligare utvärdering av myndigheten, heter det i ett memorandum.

Astra Zeneca och Eli Lilly hör till de läkemedelsföretag som har fått klartecken för antipsykotiska läkemedel för yngre patienter. Astras Seroquel - som är en storsäljare i USA - har blivit godkänd för schizofrena patienter från 13 till 17 år och patienter med bipolär sjukdom (tidigare kallad manodepressivitet) i åldrarna 10 till 17 år.

Medicinerna hör till den nya sortens antipsykotiska läkemedel. De är godkända för att behandla schizofreni, bipolär sjukdom, depression och andra psykiska sjukdomar. De skrivs också i allt högre utsträckning ut till barn för icke godkänd användning, exempelvis för adhd, uppmärksamhetsstörning med överaktivitet.

FDA genomförde översynen av medicinernas användning på barn sedan en grupp utomstående experter i fjol krävt mer information om de långsiktiga effekterna. På tisdag kommer myndigheten att diskutera de nya rönen vid ett offentligt möte tillsammans med den gruppen.

Astra Zeneca har tidigare meddelat att varningstexterna för Seroquel har uppdaterats och ska innehålla information om viktökning och andra biverkningar som observerats i studier på vuxna.