Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astra i jätteavtal om nytt läkemedel

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har tecknat ett globalt samarbetsavtal med forskningsbolaget Targacept om ett medel för behandling av så kallad egentlig depression.

Astra Zeneca kommer att göra en utbetalning till Targacept på 200 miljoner dollar, närmare 1,4 miljarder kronor, direkt när avtalet träder i kraft. Därefter ska Astra Zeneca betala upp till 540 miljoner dollar, 3,7 miljarder kronor, när vissa delmål för utveckling, godkännande och första försäljning uppnås.

Targacept har också rätt att få upp till 500 miljoner dollar, 3,4 miljarder kronor, om vissa fortsatta försäljningsmål uppnås, plus royaltyersättning "med tvåsiffriga procenttal" i relation till försäljningen, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Avtalet mellan bolagen avser global utveckling och marknadsföring av TC-5214, som är en produkt i sen utvecklingsfas från Targacept. Medlet har nyligen genomgått en klinisk studie i fas 2b, och är en så kallad nikotinkanalblockerare.

Omkring 42 miljoner människor runt om i världen är drabbade av egentlig depression, enligt Astra Zeneca.