Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsling (C) drar nytta av riskkapital

Annons

Centerpartiets Per Åsling ska se över sina engagemang i några norrländska tillväxtbolag. Bolagen har fått kapital från ett statligt riskkapitalbolag som han och förra näringsministern och C-ledaren Maud Olofsson sjösatte.

Jag ser inte några intressekonflikter, men om andra upplever att det kan finnas det ska jag se över mina engagemang, säger Åsling, partiets ekonomisk-politiske talesman, till TT.

Tidningen Dagens industri har gått igenom Åslings engagemang och citerar en anonym källa som tycker att det är iögonfallande att Åsling är med på många ställen. Åsling säger att han har varit helt öppen med sitt långa engagemang som entreprenör och politiker för att utveckla näringslivet. Arbetet är helt ideellt, hävdar han, men tillägger sedan att han fått 40 000 i styrelsearvode i ett bolag.

Näringsdepartementet, som ansvarar för det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation, ser inget konstigt med Per Åslings engagemang i företag där bolaget gått in med kapital.

Marita Ljung, statssekreterare hos näringsministern, nuvarande Centerledaren Annie Lööf, ser på Åsling som en välkänd näringsprofil och entreprenör i Jämtland som numera också är riksdagsledamot.

Det är fel om han därför skulle utestängas från att jobba med bolag där Inlandsinnovation är inblandade. Han måste behandlas som alla andra, på affärsmässig grund, säger Marita Ljung.

Hon kallar DI:s artikel för skvallerartikel som inbjuder till förhastade slutsatser.

Jag vet inte om journalisterna som har tittat på det här har tittat på om han har tagit ut lön eller utdelning från bolagen. Jag har uppfattat det som att han gör det här för att utveckla Jämtland. Det vore skillnad om han hade skott sig på det i ekonomisk mening, men det är nog mest en massa jobb, säger Ljung.

Hon betonar att Inlandsinnovation kom till efter regerings- och riksdagsbeslut.

Mer läsning

Annons