Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ask vill döma fler till livstid

Annons

Justitieminister Beatrice Ask vill att fler döms till livstids fängelse för mord.

Vid en presskonferens i dag presenterade hon en promemoria med förslaget att "användningen av livstidsstraffet bör öka väsentligt och utgöra normalstraff i den bemärkelsen att det förutses dömas ut i en majoritet av fallen".

Att ta livet av någon är den mest klandervärda handling man kan utföra och det finns ett behov av att markera hur allvarligt samhället ser på detta, säger Beatrice Ask.

Den straffskärpning som infördes 2009 var bra men inte tillräcklig, anser Ask. Statistiken visar nämligen att antalet livstidsstraff minskat efter skärpningen, vilket inte var avsikten.

Livstidsstraffet bör utgöra normalstraffet för mord, säger Ask som anser att livstid inte bör vara förbehållet den som exempelvis gjort sig skyldig till flera mord utan även ska gälla den som slagit ihjäl sin fru.

Livstidsstraff ska utgöra normalstraffet för den som slagit ihjäl en närstående, eller där närstående till offret tvingas bevittna mordet. Samma sak ska gälla när mordet sker i offrets hem, när offret orsakats svårt lidande innan dödsögonblicket, när brottet planerats och i de fall där offret haft en särskilt skyddslös ställning.

Men även vid mord som sker i samband med brott i vinningssyfte eller där gärningsmännen är i numerärt överläge ska livstid vara normalstraffet.

Fortsättningsvis ska det också gälla vid flerfaldig brottslighet och vid återfall.

Beatrice Ask får frågan om hon tror att livstidsstraffen har någon preventiv effekt.

Det finns situationer där det naturligtvis kan finnas en riskbedömning med i kalkylen. Men begår man det allvarligaste brottet man kan begå, att man tar livet av en människa så bör samhällets svar på det vara så hårt det kan bli.

Men det enda sättet straffet är garanterat avhållande på är att den som sitter i fängelse inte kan begå ett nytt mord.

Rätten att få sitt livstidsstraff tidsbestämt ska kvarstå.

Ett livstidsstraff i Sverige innebär i praktiken inte att den dömde sitter resten av sitt liv i fängelse. I stället betyder det att det inte finns någon övre gräns för hur länge personen kommer att vara fängslad.

Jag ser inte något annat motiv bakom den typen av förslag än att vinna nästa val, säger kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki.

Det dödliga våldet har under lång tid gått ner i Sverige och Sarnecki är övertygad om att en utvidgning av livstidsstraffet inte kommer att påskynda nedgången genom någon sorts avskräckande effekt.

Det enda motivet till en skärpning är att markera att mord är en avskyvärd handling och det tycker jag att vi gör tillräckligt med den lagstiftning vi har i dag.

Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjourernas Riksförbund (Boj) skulle hellre ha sett att Ask föreslagit ett höjt maxstraff för mord, på exempelvis 30 år, och att livstidsstraffet i stället skulle vara ett äkta livstidsstraff för de ytterst få fall där man vill att den dömde aldrig ska komma ut igen.

Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) välkomnar justitieministerns förslag.

Vi har ju flera fall där barn sett pappa mörda mamma och där det varit överlagt. Vi håller med Beatrice Ask att det ska vara livstidsstraff för det, säger SKR:s förbundsordförande Carina Ohlsson.

Mer läsning

Annons