Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ask vag om idrottens polisnota

Annons

Justitieminister Beatrice Ask (M) lovar inom kort besked om hur regeringen ska arbeta vidare med ärendet om idrottsbolagens notor för polisbevakning vid fotbolls- och ishockeymatcher.

Ask sade i debatten med bland andra Ylva Johansson (S), om poliskostnader för Stockholmsfotbollen, att hon inte kan ge ett mer precist svar om när regeringen kan tänkas komma med ett besked.

Jag vågar inte säga när, men jag ser bekymret och frågan är prioriterad, sade Ask vid en interpellationsdebatt i riksdagen i dag.

Hon framhöll att hon förstår att de klubbar som drivs som aktiebolag, och därför får notorna, anser att det är ekonomiskt betungande.

Det är ingen ny lag som har ställt till det utan en ny tolkning, sade Ask.

Efter debatten utvecklar hon sitt resonemang:

Jag tror att det ska finnas, i grunden, ett krav på ersättning i enlighet med de regler vi har haft för den som arrangerar offentliga tillställningar. Men med den utveckling som är har det nått sådana nivåer att det har blivit ett problem.

Hon säger att hon tycker att det är rimligt att det inte görs skillnad på olika typer av arrangemang. Samtidigt är det rimligt att göra skillnad om det är vinstdrivande bolag eller ideella föreningar som arrangerar.

Ylva Johansson sade att det är självklart att klubbarna har ett ansvar för ordningen vid matcher.

Man ska ha ansvar för sin del, men inte för polisens del, sade Johansson.

Hon hävdade att den nuvarande tolkningen leder till försurade relationer mellan klubbarna och polisen.

Så sent som på onsdagen fastslog kammarrätten, i mål där AIK och Djurgården överklagat tidigare dom, att de ska betala för bevakningen.

Mer läsning

Annons