Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ask ber romer om ursäkt

Annons

Justitieminister Beatrice Ask ber nu, å Sveriges vägnar, om ursäkt till de romer som registrerats av polisen.

Jag delar deras upprördhet, säger Ask.

Samtidigt får rikspolischefen kritik inifrån.

Justitieministern har ett inplanerat möte med romska representanter på måndag.

Det finns många som vi nu måste träffa och lyssna på. Det är viktigt för mig att ta till mig den oro och upprördhet som finns kring detta, men också hur man uppfattar att myndigheterna agerar, säger hon till TT. Jag delar deras upprördhet och har stor förståelse för och känner stor sorg över att många människor som tidigare i sitt liv och även i dag inte fullt ut blir respekterade som en medborgare, nu får sitt förtroende för myndigheterna väldigt skadat. Mitt ansvar och löfte till dem är att säkerställa att alla fakta kommer upp på bordet och att vi reder ut detta på ett bra sätt. Det ska också vara transparent så de kan följa vad som sker.

Länspolismästare har under ett möte i Stockholm i dag berättat för Bengt Svenson om de kontroller de gjort i sina egna myndigheter.

Så långt de hittills har kunnat kontrollera har ingen av polismyndigheterna något liknande register som det som vi har pratat om, säger Svenson till TT.

Peter Springare, chef för grova brottsroteln i Örebro län, slår samtidigt tillbaka mot rikspolischefen och hans kraftiga fördömande av Skånepolisens listor. Så här arbetar polisen - att kartlägga och registrera kriminella och deras nätverk och sociala konstellationer är en hörnsten i polisens underrättelsearbete som Svenson själv propagerat för, berättar han för TT.

Jag har sett skärmdumpar av de här släktträden, och det här är vad vi kallar chart. Bengt Svenson om någon borde veta och förstå att det här som man kallar registrering av romer kan röra sig om den här underrättelseregistreringen som man gör för att bekämpa brott. Men Bengt Svenson kastar sig ut, redan dag ett, i ett sorts panikartat politiskt korrekt fördömande och säger att det är ett lagbrott, en skam för polisen och så vidare, det reagerar jag starkt på.

Svenson tillbakavisar kritiken.

Det jag har kritiserat är omfattningen av registret. Det är dessutom förkastligt att registrera så många barn. Man har inte skött gallringen av uppgifterna. Han missförstår mig, eller vill missförstå mig, säger han, och ger sedan Springare rätt i att polisen måste kunna samla in underrättelsematerial.

Rikspolischefen vill inte själv bedöma om filerna är olagliga eller inte.

När man pratar om olaglighet ska det slutligen bedömas av domstol. Här gäller det att inte bara vara fyrkantig jurist. Man måste också titta på ändamålet, vad vi har för behov av dem och hur de står i proportion till det vi ska använda dem till, säger Svenson, och fortsätter: Det finns många saker här som tyder på att man har gått över gränserna. Man har registrerat barn, och den här analysfilens totala omfattning är anmärkningsvärd.

Svenson vill inte slå fast att registret verkligen är baserat på etnicitet.

Jag vill inte påstå att det är så, men skulle det visa sig att det här registret är fört bara utifrån etnicitet, då är det oerhört allvarligt.

Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson (SD) försvarar i ett blogginlägg polisens rätt att registrera särskilda grupper.

Om polisen ska bli effektiv "får vi nog tyvärr acceptera att polismyndigheten registrerar personer efter vissa typer av grupptillhörighet, även om en av dessa faktorer kan handla om utländsk bakgrund", skriver Alfsson

Ja, det är rätt att registrera romer så till vida att de så att säga har ägnat sig åt kriminell verksamhet, precis som det är rätt att föra sådana dokument för alla som begått brott, förklarar Alfsson inlägget för aftonbladet.se.

Efter dagens extrainsatta möte med Rikspolisstyrelsens styrelse hade riksdagsledamoten Roger Haddad (FP) fortfarande samma åsikt: Ledningen för Skånes polismyndighet kan inte sitta kvar.

Jag har inte ändrat uppfattning. Det har begåtts fel - man har inte använt systemet korrekt, inte gallrat uppgifter enligt riktlinjerna, säger Haddad till TT.

Mer läsning

Annons