Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asienmöte om klimat och kärnvapen

Ett toppmöte på lördagen mellan tre tunga asiatiska stater - Kina, Japan och Sydkorea - gav resultat i form av nytt tryck på Nordkorea att sätta i gång kärnvapenförhandlingar.

De tre är också eniga om att samarbeta för att nå resultat vid klimatmötet i Köpenhamn.

Deras uttalade slutmål är att skapa en "östasiatisk gemenskap".

Ledarna lovade försöka få Nordkorea tillbaka till sexpartssamtalen om nukleär nedrustning. I det syftet var Kinas premiärminister Wen Jiabao i Nordkorea i början av veckan. Övriga deltagare i toppmötet var Sydkoreas president Lee Myung-Bak och Japans nye premiärminister Yukio Hatoyama.

Mötet i Peking var det andra stora toppmötet på kort tid mellan länderna - det förra hölls i Japan förra året. Det har tidigare ofta skorrat i relationerna med framför allt Japan.

Peking, som är lierat med Nordkorea, hävdade nu att dörren är öppen till verkliga framsteg. Wen Jiabao hävdade att Nordkorea "visat flexibilitet".

Vi har en chans som kan försvinna. Nyckeln är vad vi väljer att göra.

Nordkorea sade sig i måndags vara redo för sexpartssamtal men kräver fortfarande garantier för direkta förhandlingar med USA.

Ledarna lovade också samarbeta för utveckling av teknik för ren energi.

Ett tecken på ökat ekonomiskt samarbete är att Sydkorea och Kina har enats om att diskutera ett frihandelsavtal, skriver Reuters. De båda tror sig kunna fördubbla sin bilaterala handel före 2013, meddelar Seoul.