Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asien minns tsunamin

Många av världens länder, i synnerhet de runt Indiska oceanen, mindes på lördagen den förödande tsunamin på annandag jul fem år tidigare.

I det lilla fiskeläget Ban Nam Khem på Thailands västkust, som förlorade nära hälften av sina 5 000 invånare, samlades tusentals rödklädda buddhistmunkar till bön.

Det var bara en av hundratals liknande ceremonier i Asien till minne av offren för de förödande vågorna som dödade 226 000 människor i 13 länder, varav 543 svenskar.

Alla själar från alla nationer, var ni än befinner er nu, ta emot munkarnas bönder till er, sade Kularb Pliamyai som förlorade tio anhöriga i Ban Nam Khem.

I Banda Aceh i Indonesien deltog ett hundratal människor i en minnesstund vid en fiskebåt som landade på taket på ett tvåvåningshus, flera kilometer från kusten.

Indonesien drabbades värst av tsunamin, med över 166 000 döda. Efter flera års intensiv återuppbyggnad i Banda Aceh står nu en ny stad på ruinerna av den gamla. På lördagen hade många invånare svårt att hålla tårarna borta när de mindes dagen då en vägg av vatten, skapad av ett extremt kraftigt jordskalv under havsbotten utanför Sumatra, ödelade deras hem och deras liv.

Jag kommer aldrig att glömma det. Efter jordskalvet sprang vi ut ur huset, och några minuter senare började folk skrika när de såg vattenmassorna, sade 40-årige Ambasiah.

Även i Europa och Sverige uppmärksammas femårsdagen av tsunamin. I Ersta kyrka i Stockholm hålls en minnesgudstjänst med anledning av flodvågskatastrofen på kvällen.