Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asbjörn Eriksson var en god människa: "Vi som kände honom har blivit lite fattigare"

Asbjörn Eriksson, Umeå, har som tidigare meddelats avlidit den 1 april 2020.

Min första kontakt med Asbjörn var 1986. Jag var då föredragande vid dåvarande riksskatteverkets rättsnämnd i Solna. Kontakten gällde fråga om ett vikariat som lärare i skatterätt vid rättsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet.

Asbjörn hade sedan 1983 arbetat på institutionen som lärare. Samtalet var inspirerande och ledde till att jag fick förmånen att tjänstgöra som kollega till Asbjörn under resten av 1980-talet.

Asbjörn, som vid tidpunkten var civilekonom, som senare även erhåll såväl jur. kand som jur.lic examen, var en mycket vänlig, rättfram, öppen, nyfiken person med stor integritet som kombinerad med hög ämneskompetens och analytisk förmåga var en fröjd att arbeta tillsammans med.

Hans kompetens kom även till uttryck i utgivning av läromedel. Kort före sin bortgång lämnade Asbjörn ifrån sig korrekturet till det som kom att bli den 27 upplagan av standardverket Praktisk beskattningsrätt.

Asbjörn var också en traditionsbunden person, inte minst när det lackade mot jul. Då skulle han baka ett bestämt antal sorters kakor såsom fürstekaka, läfsor, rullrån och rulltårta. Under ett av hans julbak pratade vi i telefon. En plåt med rullrån var precis färdiggräddade och under svordomar i telefonen sprang han ut på balkongen för att kyla ner bakplåten som han då tappade.

En av Asbjörns hobbys, som emanerade från unga år till sjöss, bestod i att samla minimodeller av båtar från den svenska handelsflottan. Sedan jag i återflyttat till Skåne och Öresund bad Asbjörn mig upprepade gånger, att fotografera och skicka bilder på sådana fartyg som passerade Öresund.

Stort intresse visade han även för djur och natur där skogsröjning och bärplockning utgjorde årligen återkommande inslag.

Asbjörn var en god människa. Saknaden är stor.

Det är inte utan, att vi som kände honom, har blivit lite fattigare.

Torgny Sifversson