Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa Romson (MP) i asylfrågan: "Ett kryssningsfartyg är ett ställe där det går att bo"

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson har i princip inget emot att härbärgera asylsökande på stora kryssningsfartyg.
– Om det finns möjlighet att ankra upp på ett bra sätt så..., säger hon.

Miljö- och klimatministern och språkröret Åsa Romson är på plats i Härnösand för Miljöpartiets stora dialogkonferens om människor på flykt.

Under lördagen samlar man medlemmar på tre platser i landet – Malmö, Västerås och Härnösand – mot bakgrund av den stormiga kritik som följt på regeringen tillfälliga restriktiva regler för flyktingmottagandet.

– Jag förväntar mig en hel del debatt och diskussioner om de vägval som partiet har tagit och de beslut vi har tagit i regeringen. Vi beklagar att vi har tvingats lägga oss på en miniminivå, säger Åsa Romson.

När beskedet lämnades i november rördes Åsa Romson till tårar på presskonferensen. Hur nära det är till tårarna den här gången återstår att se.

– Många med mig har svårt med känslorna när man ser situationen runt Medelhavet. Den pågår fortfarande. Vi har dödsfall varje vecka. Det är fruktansvärt, förklarar hon.

Härnösands heta fråga om ett kryssningsfartyg som asylboende med nära 1800 platser känner hon inte till. Men visst kan ett kryssningsfartyg vara rimligt.

– I den situation vi har i Sverige med många flyktingar och en otrolig bostadsbrist så vet jag att man dammsuger efter ställen att bo på. Ett kryssningsfartyg är ett ställe där det går att bo.

– Om det finns möjlighet att ankra upp det på ett bra sätt i Härnösands hamn så är det naturligtvis en sak som Migrationsverket får titta på om det är ett lämpligt boende att använda, säger Åsa Romson.

Trots att kommunledningen vänt sig till regeringen och bett om hjälp att stoppa fartyget?

– Jag har inte sett någon sådan anmodan. Jag tycker det är Migrationsverkets sak att säkerställa att alla får någonstans att bo. I just det här konkreta fallet kan jag inte döma om det är rätt eller fel.

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.