Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artisten Eartha Kitt död

Annons

Den amerikanska sångerskan och skådespelerskan Eartha Kitt har avlidit, meddelar hennes agent. Hon blev 81 år.

Enligt agenten avled Eartha Kitt på torsdagen av cancer i tjocktarmen på ett sjukhus i New York.

Eartha Kitt växte upp under eländiga förhållanden i den amerikanska södern. Hon föddes 1927 på en bomullsplantage i South Carolina och lämnades tidigt bort till en familj där hon enligt egen utsago for mycket illa.

Hon filmdebuterade 1948 i Casbah men gjorde sig mest känd som sångerska med en distinkt och sensuell röst. Bland henne största framgångar är Let's Do It, C'est si bon, Just an Old Fashioned Girl, och Santa Baby.

Eartha Kitt var under många år verksam i Europa. I Sverige medverkade hon 1962 i tv-programmet Kaskad som producerades av Åke Falck och belönades med Guldrosen i Montreux för bästa underhållningsprogram. Bland de svenska artisterna i Kaskad var Lill Lindfors, Lena Söderblom och Jan Malmsjö.

Under större delen av 1950- och 60-talen varvade Eartha Kitt nattklubbsuppträdanden med filmroller och tv-underhållning. Hon fick problem med karriären 1968, när hon vid en lunch i Vita huset uttalade sig mot Vietnamkriget. Den kritik hon fick då gjorde att hon inte på flera år kunde uppträda i hemlandet.

Mer läsning

Annons